Doru Lionăchescu, Capital Partners: "Investitorii cu care am vorbit sunt speriaţi că se va întoarce iarăşi o mare criză". PLUS, trei întrebări fundamentale despre ce va urma

Autor: Sorin Pâslaru 06.08.2011




Doru Lionăchescu, partener la casa de investiţii Capital Partners, spune că investitorii cu care a intrat în contact în aceste zile sunt destul de speriaţi. "Cam toată lumea este speriată că se va întoarce iarăşi o mare criză. Problema este că guvernul nu mai are resurse. Acum doi ani a transformat datoria privată în datorie publică, aşa că singura posibilitate este emisiunea de monedă, ceea ce înseamnă inflaţie".

Lionăchescu afirmă că din punct de vedere strategic este vorba de o reaşezare a polilor de putere în lume, care nu se poate face "liniştit".
"Se mută prosperitatea în altă parte decât în Europa de Vest şi SUA. Se face asta prin mişcări seismice ale pieţelor financiare. Asistăm la un proces secular".
Omul de afaceri, a cărui companie face parte dintr-o reţea de firme de consultanţă monidală pentru fuziuni şi achiziţii independente, spune că toţi cei cu care a vorbit sunt în acest moment în stand-by. "Cei care erau acum trei-şase luni pe plus, adică vedeau pozitivă evoluţia evenimentelor, s-au întors acum pe active sigure. Nimeni nu mai poate da evaluări ale companiilor".
Ce ar trebui să se întâmple pe pieţe ca să avem o întoarcere la stabilitate?
"Ar trebui o succesiune de ştiri foarte bune care să-i liniştească pe investitori. Din Europa nu se întrevede vreo idee iar problema este cu atât mai gravă cu cât suntem în miezul verii şi abia la toamnă se întorc parlamentele ce o să constate la ce cheltuieli s-au angajat guvernele".
Va fi influenţat cursul în România?
"Pe termen scurt nu cred, Banca Naţională are resurse mari iar faptul că România nu are investment grade, face să fie ocolită de hsdgefund-urile care pot destabiliza piaţa prin ieşiorea lor".
O mare întrebare este acum în ce să mai investeşti banii?
Ţările cu excedent s-au dus către francul eleveţian şi aur dar pentru a obţine randamente vor trebui să facă şi investiţii mai riscante. Lionăchescu susţine că marea schimbare a ultimelor decenii este că excedentele s-au mutat din ţările bogate din Vest înspre alte zone, iar aceşti investitori pun condiţii acum pentru a împrumuta în continuare "Lumea Veche".
Lionăchescu spune că tensiunile se acumulează şi deocamdată nu sunt scoase la iveală soluţii.