Reuniune de urgenţă a bancherilor de top din UE programată în seara aceasta la ora 19:00

Autor: Radu Racu 07.08.2011

Membrii Consiliului Băncii Centrale Europene se vor reuni duminică într-o întâlnire de urgenţă la ora 19:00 (ora României) pentru a stabili un plan de măsuri pentru Italia şi Spania, în lumina reducerii ratingului Statelor Unite de către agenţia Standard&Poor's, informează AFP.


BCE a anunţat la sfârşitul acestei săpătămâni ca este de acord să cumpere obligaţiuni italiene şi spaniole, în schimbul unor măsuri de reducere a deficitelor bugetare din aceste ţări.


Italia, ţara cu cea mai mare datorie publică din Europa, a reintrat pe radarele de panică ale investitorilor, după ce nu a reuşit să vină cu un plan urgent de reducere a cheltuielilor. Costurile cerute de investitori pentru a credita Italia au atins săptămâna aceasta pragul îngrijorător de 6%, iar capacitatea autorităţilor din peinsulă de a atrage bani din mediul privat este serios pusă la îndoială.


Agenţia de rating Standard&Poor's a retrogradat calificativul acordat Statelor Unite pentru prima dată în istorie, de la AAA la AA+, cu perspectivă "negativă" oferind astfel o lovitură puternică sistemului politic şi în acelaşi timp o critică la adresa legislativului pentru eşecul de a reduce cheltuielile şi de a echilibra bugetul. Este pentru prima dată când SUA pierde ratingul maxim acordat de agenţia Standard & Poor's în anul 1917.