Piaţa de capital: analiştii exclud posibilitatea unui crah bursier şi spun că este o perioadă bună de achiziţii

Autor: Adrian Cojocar 08.08.2011

Analistii sunt de părere că bursa de la Bucureşti va continua să fie foarte volatilă o perioadă după anunţul privind retrogradarea ratingului de ţară al SUA de către agenţia S&P şi să conducă la noi scăderi, dar nu văd corecţii de amploare.

"În continuare nu cred că va fi ceva catastrofal pe burse de genul scăderilor din 2008, când a căzut Lehman Brothers. S-a trecut de bioritmul negativ, iar preţurile acţiunilor includ deja o parte din ştirea privind scăderea ratingului SUA care a fost speculată anterior. Nu vor fi crahuri pe pieţe. Probabil că va mai fi o tendinţă descendentă pe burse, eventual să mai scadă cu maxim 10%, dar aş trata această perioadă ca o oportunitate de cumpărare la preţuri mai mici", spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR.

Potrivit lui, scăderile puternice de pe bursele externe reprezintă un mesaj dat de investitori că aşteaptă soluţii mai ferme din partea guvernelor la problema supraîndatorării statelor.

"Principiul de funcţionare al statelor va fi cel de reducere a deficitelor care din această cauză nu vor putea să sprijine economiile ca în trecut şi cred că vor rămâne sub potenţialul lor de creştere cât timp guvernele ajustează cheltuielile bugetare. Pe de altă parte, după aşezarea pieţelor, economiile emergente ar putea fi avantajate de această conjunctură pentru că au un potenţial de creştere mai mare şi un grad de îndatorare mai mic. În timp ce statele mature vor bate pasul pe loc, acestea vor încerca să le ajungă din urmă", consideră Căruntu. El mai spune că potenţialul mai mic de creştere al economiilor va pune presiune pe evaluarea activelor în următorii ani şi că un alt lucru îngrijorător este tendinţa de îmbătrânire a populaţiei numeroase, care ar putea frâna consumul şi creşte cheltuielile cu sănătatea şi pensiile.

Florin Ilie, şeful departamentului pieţe de capital din cadrul ING, consideră că pe termen mediu ştirea privind retrogradarea ratingului SUA ar putea avea chiar un efect pozitiv. "Cred că investitorii mai experimentaţi nu reacţionează panicat la astfel de ştiri însă este loterie să spui ce se va întâmpla pe bursă pe termen scurt de două-trei zile. Toată lumea va vedea ce se întâmplă pe moment şi va urma trendul. Fundamental nu s-a schimbat nimic în urma modificării ratingului SUA şi cred că pe termen mediu acest lucru ar putea avea un impact pozitiv pentru că va trezi decidenţii politici la realitate şi va conduce la formularea unor politici fiscale responsabile. Investitorii vor să vadă acum că guvernele nu risipesc banii publici şi că sunt capabile să-şi plătească datoriile", este de părere Florin Ilie.

Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville, întăreşte ideea conform căreia unele state îndatorate vor avea creşteri anemice în următorii 3-5 ani de zile. "Scenariul pesimist, în care economiile vor intra în recesiune, nu este de dorit şi cred că politicienii europeni şi americani vor face tot posibilul pentru a evita această situaţie, mai ales pentru că în SUA vor fi alegeri prezidenţiale la anul", a precizat Dărăbuţ.


Cum au trăit micii investitori marea criză a datoriilor

Criza datoriilor suverane i-a prins pe Mihai P. şi Adrian Rotaru, doi investitori pe bursa de la Bucureşti, cu plasamente de peste câteva sute mii de euro în acţiuni româneşti, însă cei doi nu s-au speriat de roller coasterul scăderilor de pe pieţele americane şi europene şi şi-au păstrat calmul alegând chiar să cumpere în momente în care panica de un nou caz Lehman Brothers i-a împins pe mulţi să îşi lichideze deţinerile.

"Când toată lumea vinde, este bine să cumperi acţiuni. Când cotaţiile acţiunilor sunt jos, lumea nu ar trebui să se sperie, ci să cumpere, însă puţini sunt cei care văd în corecţii o oportunitate de câştig", a spus Mihai P., investitor pe piaţa locală de capital. "Eu sunt în concediu şi mă mai conectez din când în când la internet pentru a vedea ce fac pieţele de acţiuni, însă evit să iau decizii de moment. În astfel de momente, în care vin veşti proaste de peste Ocean, dar şi din Europa, iar marea masă a investitorilor este speriată şi vinde, se iau cele mai proaste decizii. Am decis să nu îmi vând din deţineri şi să aştept o îmbunătăţire a situaţiei", a spus Adrian Rotaru, de profesie investitor.