Lumea într-o nouă eră financiară

Autor: Roxana Pricop 08.08.2011

Pieţele financiare intră într-o nouă eră odată cu decizia istorică a S&P de a retrograda ratingul SUA, iar lumea nu va mai funcţiona la fel, sunt de pă­re­re cei mai mari manageri de bani din lume, care încă nu ştiu cum anume va funcţiona noua realitate.

Într-un raport emis către investitori în iulie intitulat "Pre­gătiri pentru reducerea ratingului SUA", Black­Rock, cel mai mare administrator de bani din lume, scria că "dată fiind natura situaţiei, Black­Rock derulează în pre­zent un am­plu pro­ces de revizuire a portofoliilor şi re­co­man­dă investi­to­rilor să facă pro­priile exa­minări ale portofoliilor". Pe 27 iulie o analiză a Bloomberg în care sunt citaţi ofi­ciali ai BlackRock, Franklin Tem­ple­ton, Loomis Sayles şi Pacific Investment Ma­nage­ment, practic cei mai mari ad­mi­nis­tra­tori de fonduri de obligaţiuni din lu­me, anunţa că inevitabilul stă să se producă.

"Ridicarea plafonului datoriei de stat este foarte importantă, însă nu poa­te fi evitată o retrogradare a ratingului doar prin acest lucru. Fără un plan cre­dibil de reducere a deficitului, avem o pro­blemă", a spus pentru Bloomberg Bar­bara Novick, cofondator şi vice­pre­şedintele BlackRock, firmă ce administrează active de 3.600 mld. dolari.

Deşi nu i-a luat prin surprindere pe marii in­ves­titori decizia de reducere a ratingului SUA de la AAA la AAĂ, cu perspectivă negativă aduce şi mai multe perspecti­ve sumbre pe pieţele financiare.

Mohamed El-Erian, şeful PIMCO, cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, vorbeşte în editorialul pu­blicat în cotidianul britanic Financial Times despre faptul că retrogradarea anunţă o nouă eră. Până nu de­mult, titlurile emise de statul americane erau sinonime cu sintagma "fără risc", astfel încât întregul sistem financiar global a fost construit şi a funcţionat pe fundamentul că ratingul AAA al SUA este o constantă şi nu o variabilă.

"Pieţele financiare se vor re­des­chi­de luni într-o nouă realitate. Există con­secinţe imediate operaţio­na­le, de la re­co­darea riscurilor şi a sistemelor de tranzacţionare şi până la evaluarea ga­ranţiilor şi a managementului lichi­di­tăţilor (...) Cum America ocupă locul cen­tral în sistemul financiar global, re­tro­gradarea ratingului va eroda în timp stabilitatea bunurilor publice pe care le fur­nizează - de la dolar ca monedă de rezervă globală până la propriile pieţe financiare recunoscute ca fiind cel mai bun loc pentru alte state să îşi plaseze economiile cu greu câştigate. Acest lucru va slăbi eficienţa SUA de ancoră globală, accelerând transferul nesigur către un sistem multipolar şi crescând riscul de fragmentare economică", mai scrie şeful Pimco.