Investitorii s-au grăbit să vândă după veştile proaste de peste Ocean

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 09.08.2011

Bursa s-a prăbuşit luni cu 7,41%, cel mai puternic declin din ultimele 15 luni, consemnând a doua zi de corecţii dure, în cazul unor acţiuni chiar cu peste 10%, sub presiunea scăderilor severe de pe pieţele externe, şi a atins minimul din mai 2010.

Piaţa din România a avut cea mai severă scădere dintre bursele din regiune.

La finalul zilei indicele general al BVB (BET-C) avea 2.759,96 puncte şi se plasa la cel mai redus nivel din luna mai 2010. Un nivel mai mic a fost înregistrat la 25 mai 2010, când BET-C avea 2.658,23 puncte.

Totodată, piaţa se plasează cu 14,5% sub nivelul de la finalul anului trecut, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, înregistrează un recul de 11,3%.

Principalul motiv pentru derapajul de luni a fost reducerea ratingului de top triplu-A al Statelor Unite, vineri noaptea, de către agenţia Standard & Poor's (S&P). Impactul deciziei S&P pe pieţele externe a fost limitat de avertizările anterioare ale agenţiei privind posibilitatea unei asemenea hotărâri, însă în cazul bursei locale efectele au fost mai pronunţate, întrucât este o piaţă dominată de investitori pe termen scurt şi de lichiditate redusă.

Unii investitori de la BVB s-au grăbit din primele minute să introducă ordine de vânzare la preţuri din ce în ce mai mici, astfel că bursa a căzut cu 4%, însă pe volume mai reduse de tranzacţionare decât la începutul şedinţei de vineri, când bursa a coborât cu 5,5%. Piaţa locală a încheiat ziua de vineri în picaj cu 4,81%.

"În aceste condiţii vitrege nu mai există niciun loc de analiză. La ordinea zilei este cuvântul «vinde» şi poate mai încolo «cumpără». Nu este timp să analizezi, ci doar să acţionezi impulsiv", a declarat directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest Marcel Murgoci.

La finalul şedinţei indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 8,39%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 8,81% sub închiderea de vineri. în sesiunea precedentă, indicele BET a căzut cu 4,06%, iar indicele BET-NG a consemnat un recul de 5,81%.

Linia descendentă a fost vizibilă şi pe acţiunile celor cinci SIF-uri şi pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au dus indicele BET-FI cu 8,73% sub nivelul şedinţei precedente. Vineri indicele BET-FI a scăzut cu 4,25%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a coborât luni cu 8,91%, după ce vineri a picat cu 4,25%.

Ziua de marţi, 9 august, este crucială întrucât deciziile pe care Rezerva Federală Americană (Fed) le va lua ar putea avea un rol semnificativ în declanşarea unui reviriment pe pieţele financiare.

"În perioada următoare tendinţa va fi de ieşire din acţiuni, orientarea spre active mai puţin riscante, iar revenirea la sentimente mai bune ţine de soluţii credibile şi viabile ale decidenţilor privind criza datoriilor şi creşterea economiilor ţărilor dezvol­tate, soluţii care să aibă puterea de a restabili încrederea în pieţele financiare", mai spun brokerii.

Tranzacţiile cu acţiuni au totalizat 96,7 milioane de lei (22,8 milioane de euro), valoare cu 12% sub rulajul sesiunii precedente, de 110,4 milioane de lei (26,1 milioane de euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au con­tinuat să conducă în topul lichi­di­tăţii, cu operaţiuni de 49 milioane lei, asigurând astfel 51% din rulajul pieţei. Nu­meroasele ordine de vânzare in­tro­duse pentru aceste acţiuni au dus preţul cu 5,24% sub închiderea de vineri şi, totodată, la un nou nivel minim de la listare. La finalul zilei titlurile Fon­dului erau cotate la 0,4501 lei.

Scăderi dure au fost consemnate şi de acţiunile BVB (14,97%), Banca Transilvania (12,07%), SIF Transil­vania (11,18%), dar şi de titluri din sectorul energetic precum OMV Petrom (7,83%) şi Transelectrica (13,55%).