Un român care lucrează la o mare bancă de investiţii din Tokio: Puterea economică este deja în Asia, dar nu este şi puterea politică şi direcţia

Autor: Sorin Pâslaru 09.08.2011

Mihai Isacovici, un bancher de investiţii care lucrează la mare bancă de investiţii din Tokyo, continuă să ne ţină la curent despre cum se văd turbulenţele financiare globale de pe cea mai mare bursă din Asia. El a răspuns la intrebările ZF despre primele şedinţe de tranzacţionare din această săptămână.

Mihai, la ultima sesiune de tranzacţionare a scăzut mai puţin bursa din Tokyo decat cea din America. Cum se explică?

Aşa este. La sfârşitul zilei, indicele bursier s-a mai îndreptat, deşi a încheiat tot pe negativ. Nu cred că este o urmare a unei schimbări de perspectivă, ci doar poate un fel de "oboseală" sau expectativă. Să nu uităm că ordinea pe pieţele financiare este în mare parte dictată de New York. Un scenariu aproape întotdeauna verificat este că o creştere în New York să fie urmată de o creştere în Asia. Dar o creştere în Asia nu înseamnă o creştere în NY (sau Europa). Asta dovedeşte încă o dată cât de mult poate spune global piaţa de capital din SUA.

Crezi că este un semnal ca Asia preia puterea?

Puterea economica stă deja în Asia, dar ceea ce nu stă este puterea politică şi direcţia. "Muşchii" economiei globale stau în Asia, dar direcţia tot din SUA şi Europa vine. Odată ce Asia se va putea desprinde de restul lumii prin descoperiri tehnologice multiple, abia atunci am putea spune că Asia a preluat puterea.

Cum se explică scăderile dacă firmele multinaţionale au rezultate atât de bune?

Totul e urmarea panicii instalate pe piaţă. Şi bine ai zis "cum de scad chiar dacă rezultatele sunt aşa de bune". Pentru cine are bani şi cine are curaj acum e momentul să achiziţioneze acţiuni. Oricine ştie că atunci când acţiunile se vând la mai puţin decât valoarea contabilă (book value), există o oportunitate de câştig din acţiuni (atâta timp cât şi portofoliul corespunde profilului de risc al investitorului).

Crezi că scăderile vor crea probleme de lichiditate ca în 2008 când a fost necesară intervenţia băncilor centrale? Pot cădea bănci?

Probabil că nu. Acum, problema de lichiditate e mai puţin pe piaţa interbancară şi mai mult pe piaţa de obligaţiuni. Asta se întâmplă deja în Europa odată cu intervenţia Băncii Centrale Europene.

Până la urmă s-ar putea pune întrebarea: de ce vinde toată lumea dacă toată lumea pierde?

"Lumea" sau mai bine investitorul vinde pentru ca doreşte să "taie" din pierderi. O pierdere de 10 dolari e mai puţin dureroasă decât una de 100 dolari!

Câştigă cineva dintr-un crah global de genul ăsta?

Probabil ca hedge-fund-urile câştigă pe urma crash-ului. Aceasta e o întrebare foarte bună… chiar glumeam la birou pe aceeaşi temă. Răspunsul imediat a fost…"poate GS (din nou)! (Goldman Sachs - n.red)". O glumă?... sau poate nu.