Preţul aurului creşte rapid şi este aşteptat să ajungă la 2.000 de dolari/uncie

Ziarul Financiar 10.08.2011

Contractele futures pe aur au depăşit nivelul de 1.770 dolari pe uncie (56,9 dolari/gram) pentru prima dată, în condiţiile în care declinul burselor de acţiuni şi de mărfuri s-a adâncit, pe fondul temerilor legate de o încetinire a creşterii economice în urma reducerii ratingului SUA, scrie Bloomberg.

La New York aurul cu livrare în decembrie a avansat cu 3,6%, până la un nivel record de 1.774,80 dolari pe uncie. Preţul aurului cu livrare imediată a urcat cu până la 3,1%, până la un maxim istoric de 1.772,38 dolari. Aurul a fost mai scump decât platina pentru prima dată din 2008.

Metalul preţios a înregistrat o creştere de 23 de procente în acest an, îndreptându-se către al 11-lea an consecutiv de creşteri, în condiţiile în care criza mondială a datoriilor suverane şi încetinirea ritmului de creştere economică au sporit cererea de investiţii sigure. Deţinerile de aur au înregistrat cel mai puternic avans de o zi din luna mai a anului trecut pe 8 august.

John Paulson, fost partener de afaceri al investitorului George Soros, rămâne principalul investitor în cadrul celui mai mare fond bazat pe aur tranzacţionat la bursă.

"Piaţa este acum îngrijorată în legătură cu o nouă recesiune mondială. Retrogradarea ratingului SUA a sporit temerile, iar piaţa se concentrează şi asupra situaţiei europene", declară Natalie Robertson, analist în cadrul Australia & New Zealand Banking Group.

Goldman Sachs Group şi-a majorat estimările privitoare la preţul contractelor futures pe aur la 1.730 de dolari peste şase luni şi 1.860 de dolari peste un an, în condiţiile în care se aşteaptă ca ratele dobânzii din SUA să se menţină la un nivel scăzut pe o perioadă mai lungă de timp.

"Oamenii nu au alte opţiuni reale de investiţii", a declarat Kishore Narne, din cadrul Anand Rathi Commodities din Mumbai, care se aşteaptă ca aurul să ajungă la 1.840-1.850 dolari pe uncie în mai puţin de o lună.

În luna mai a acestui an, analiştii Deutsche Bank anticipau că preţul aurului ar putea atinge 2.000 de dolari uncia până la sfârşitul acestui an, în condiţiile în care investitorii vor să se protejeze de incertitudinile economice.