Şefa fondurilor pe HR admite că nu vom putea absorbi toţi banii de la UE. „Salvăm tot ce se poate“

Autor: Adelina Mihai 10.08.2011

Carmen Ionel, 52 de ani, care a preluat la începutul lunii mai funcţia de director general al AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează fonduri în valoare de 4,25 mld. euro pentru resurse umane, admite că România nu are cum să absoarbă toţi banii alocaţi de Uniunea Europeană, deşi deconturile de la Comisie vin într-un ritm mult mai accelerat decât cel estimat în această iarnă.

"Facem plăţi de patru ori mai mult decât am preconizat în iarnă. Numai în iunie am făcut plăţi de 130 de milioane de lei (30,9 mil. euro - n. red.), iar în iulie de 120 de milioane de lei (28,6 mil. euro - n. red.). Aceştia sunt bani «curaţi» primiţi de la Comisie, mai ales că de prefinanţări de la bugetul de stat nu se mai discută acum, pentru că nu mai sunt bani şi s-a modificat şi legea", a spus Carmen Ionel, care a preluat la începutul lunii mai conducerea AMPOSDRU.

Guvernul a dat recent o ordonanţă de urgenţă prin care a redus prefinanţarea (bani alocaţi din bugetul statului pentru a-i ajuta pe cei care au câştigat proiecte finanţate din fonduri europene să demareze proiectele şi care vor fi restituţi ulterior din bani europeni, pe măsură ce sunt cheltuiţi) de la 30% din valoarea proiectului la 10%.

"Nu ne putem compara cu situaţia din 2008 - 2009, pentru că de-abia acum începe să intre în ţară «grosul» banilor. Nu cred că vom putea absorbi în totalitate banii, cei 3,68 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, însă tot ceea ce putem salva salvăm", a adăugat Carmen Ionel.

Beneficiarii nu cheltuie banii

Motivaţia Guvernului pentru reducerea procentului de prefinanţare - pe lângă faptul că nu mai sunt bani la buget - a fost aceea că foarte multe dintre companiile care iau prefinanţări nu mai trimit facturile pentru a-şi face deconturile la autorităţile de management, drept urmare acestea nu le pot transmite în continuare la Bruxelles pentru ca sumele cheltuite să fie rambursate.

"Vă dau un exemplu: un beneficiar care a prins finanţarea de 30% a primit anul trecut 800.000 de lei (190.000 de euro - n. red.) pentru a demara proiectul, însă nu a cheltuit decât 10% din prefinanţare, iar restul banilor îi ţin în bănci. Probabil că există sute de proiecte în această situaţie şi de aceea o altă activitate pe care o desfăşurăm este aceea de analiză a proiectelor beneficiarilor care au luat aceşti bani şi care nu i-au cheltuit", a mai spus Carmen Ionel.

Încă mai avem bani la dispoziţie

Până în prezent, prin POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane), unul dintre programele europene cu cea mai dură competiţie, s-au semnat contracte în valoare totală de peste 3,5 miliarde de euro, adică 82-83% din suma totală pusă la dispoziţie de Uniunea Europeană în perioada 2007- 2013. Primii bani au intrat în conturile beneficiarilor abia în 2008, când s-au deschis primele linii de finanţare şi de aceea până în prezent s-au finalizat numai 260 de proiecte.

În prezent, se află în implementare 1.850 de proiecte, iar 60 dintre proiectele câştigate până acum au fost reziliate. Instituţia se confruntă în continuare cu deficit de personal, având în vedere că are la nivel naţional numai 360 de angajaţi care trebuie să gestioneze 2.000 de proiecte.

"Până în prezent, gradul de contractare a banilor este de 82-83%, însă este o alocare oarecum artificială, pentru că mai sunt proiecte rezilitate, pentru care banii acordaţi trebuie recuperaţi şi proiecte finalizate, care nu au avut nevoie în implementare de toţi banii prinşi în bugetul iniţial. O decizie privind lansarea de noi linii de finanţare se va lua cel mai probabil în luna octombrie", a mai adăugat Carmen Ionel.

Din 2008 până în prezent cei care au câştigat proiecte de finanţare pentru a-şi instrui angajaţii sau pentru a organiza cursuri de calificare pentru şomeri au primit plăţi de peste 700 de milioane de euro, însă majoritatea au provenit de la bugetul de stat prin prefinanţări şi care încă mai trebuie decontaţi de la Comisia Europeană.

"Din 2008 până în 30 iunie 2011 au intrat în conturile beneficiarilor 101 de milioane de euro, bani curaţi de la Uniunea Europeană, iar de la finalul lui iunie până în prezent s-au mai făcut declaraţii de cheltuieli la Autoritatea de Certificare şi Plăţi de 23 de milioane de euro. Obiectivul nostru este ca până pe 30 septembrie să avem rambursări în valoare totală de 163 de milioane de euro, iar acesta este un plan de care ne ţinem cu dinţii", a mai spus Carmen Ionel.

Cel puţin 1,65 milioane de persoane vor participa până în 2013 la programe de calificare pe bani europeni prin POSDRU, iar alţi 20.000-30.000 de români care lucrează în cadrul acestor proiecte vor primi salarii care pot ajunge la 2.000-3.000 de euro net pe lună.

Cine este Carmen Ionel

A preluat conducerea AMPOSDRU la începutul lunii mai pentru un mandat de şase luni, după care dat examen în iulie şi ocupă funcţia cu contract permanent. Ea a venit în locul Cristinei Zevedei, cea care a ocupat mai bine de un an această funcţie.

Din 2008 s-a angajat în cadrul organismului intermediar al POSDRU Brăila, iar de la începutul acestui an a fost detaşată la AMPOSDRU, ca şef serviciu economic.

Licenţiată în economie în cadrul Academiei de Studii Economice, a lucrat ca economist şi contabil în mai multe firme din Brăila, apoi ca manager şi director de resurse umane la firma Oty Services, cu activităţi în domeniul confecţiilor.

La mai puţin de o săptămână de la numirea în funcţie, ea a semnat o decizie prin care angajaţii instituţiei erau obligaţi să raporteze situaţiile de incompatibilitate sau de conflict de interese în care se află în calitate de funcţionari care lucrează cu fonduri europene, decizie despre care o parte din angajaţi spuneau că nu o vor semna, de teamă că vor fi anchetaţi pentru conflict de interese în cazul în care o rudă de gradul IV de-a lor ar putea fi implicată într-un astfel de proiect. Şefa AMPOSDRU a spus însă că angajaţii au completat aceste formulare.