Gherguş, Confident Invest: Dacă ar fi să aleg acum o monedă în care să-mi ţin banii ar fi leul

Autor: Adrian Ionut Cojocar 10.08.2011
Nicolae Gherguş, directorul general al firmei de brokeraj Confident Invest, spune că economia românească pare să se fi stabilizat şi că are îndredere în moneda naţională, adr rămânem în continuare vulnerabili la contextul internaţional.

"Pe termen scurt prevăd o volatilitate ridicată şi o corelare cvasiinstantanee la evoluţia celorlalte burse şi a derivatelor futures ale acestora. Va fi o perioadă propice pentru speculatori. Pe termen mediu văd un uşor trend pozitiv dar cum spuneam cu volatilitate foarte mare. Fundamental economia românească pare stabilizată şi dacă ar fi să aleg acum o monedă în care să-mi ţin banii ar fi leul", spune Gherguş.


Potrivit lui, cea mai bună abordare pe care trebuie să o ia investitorii în această perioadă este cea "top-down", în sensul că devine mai puţin importantă alegerea unui emitent anume spre deosebire de importanţa contextului internaţional.


"Avem o dependenţă totală faţă de ce se întâmplă în zona euro şi în Statele Unite. În perioada următoare trebuie să se definitiveze calea pe care o vor adopta cei doi mari poli financiari. Calea inflaţiei ar putea genera o creştere a burselor chiar dacă în termeni reali valorile companiilor vor fi aproximativ aceleaşi, în timp ce calea reducerii cheltuielilor publice şi pe termen lung a datoriilor, ar genera o scădere economică şi implicit una a burselor. FED pare să meargă în acest moment pe calea stimulentelor monetare care generează inflaţie în timp ce BCE pare să abordeze calea reducerii deficitelor bugetare şi limitarea datoriilor suverane dar şi menţinerea unei dobânzi mai ridicate pentru a ţine sub control inflaţia. Diferenţele de abordare ale celor doi mari poli generează aceste efecte de moment pe burse", explică şeful Confident Invest.