BVB a făcut cel mai mare profit semestrial de la declanşarea crizei

Autor: Roxana Pricop 11.08.2011

Bursa de Valori Bucureşti (simbol bursier BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, a raportat un profit net de 12,5 mil. lei în prima jumătate a anului, de 2,8 ori mai mare decât în primul semestru al 2010 şi cel mai bun rezultat semestrial de la declanşarea crizei.

Câştigul BVB din primul semestru a fost alimentat de dividendele încasate de la Depozitarul Central, instituţia de compensare-decontare la care BVB este acţionar majoritar cu 69% din capital şi care a înregistrat un profit record de 6 milioane de lei în 2010 graţie transferurilor mari de acţiuni Fondul Proprietatea (FP) pe piaţa gri. Doar în 2007, an de maxime pentru Bursa de la Bucureşti, Depozitarul a mai înregistrat un profit de peste 6 mil. lei.

Fondul Proprietatea s-a listat la Bursa de la Bucureşti în acest an pe 25 ianuarie, însă anul trecut pe piaţa gri s-au transferat circa 30% din acţiunile FP, iar Depozitarul a taxat aceste transferuri la valoarea nominală de 1 leu/acţiune, percepând un comision din suma totală a tranzacţiei.

În contul participaţiei pe care o controlează la Depozitarul Central, BVB a încasat dividende de 8,2 mil. lei din profiturile din 2007 şi 2010.

Rezultatul financiar al BVB a fost în primul semestru de 9,14 mil. lei, faţă de 2,84 mil. lei în prima jumătate a anului trecut, şi a fost determinat de înregistrarea dividendelor de la Depozitarul Central, în valoare de 8,2 mil. lei, şi a veniturilor din dobânzi. În primul semestru Bursa a încasat 1,8 mil. lei venituri din dobânzi.

Profitul operaţional al BVB a urcat cu 77,8%, până la 4,26 mil. lei. Astfel, profitul net al BVB a urcat semnificativ, cu 185,6%, până la 12,5 mil. lei.

"Am înregistrat în primele şase luni din an cel mai bun profit semestrial de la declanşarea crizei. Am redus cu 6% cheltuielile cu personalul în primul semestru. Vom continua să ţinem sub control cheltuielile de funcţionare. Rezultatele BVB din al doilea semestru vor depinde în mare măsură de evoluţia rulajelor, dar şi de concretizarea ofertelor anunţate de stat la Transgaz şi Transelectrica", a spus Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În primele şase luni cifra de afaceri a BVB a avansat cu 28,4% faţă de acelaşi interval din 2010, până la aproape 11 mil. lei, datorită creşterii cu 43% a rulajelor pe pieţele de acţiuni şi unităţi fond (inclusiv tranzacţiile DEAL), a rulajelor tot mai mari de pe piaţa produselor structurate, precum şi avansului cu 13% a veniturilor de la emitenţii listaţi. Din activitatea de tranzacţionare, BVB a realizat venituri de 9,64 mil. lei, faţă de 7,12 mil. lei în primul semestru al 2010, iar veniturile asociate emitenţilor au totalizat 0,54 mil. lei.

Cheltuielile de exploatare s-au situat în intervalul ianuarie-iunie 2011 la nivelul de 6,64 mil. lei, faţă de 6,20 mil. lei în primele şase luni ale 2010, creşterea de 7% fiind cauzată de campaniile de educare şi atragere de emitenţi şi investitori.

Cheltuielile de personal, cu cea mai mare pondere în total, au scăzut cu 6% în primul semestru şi s-au situat la nivelul de 3,17 mil. lei.

Bursa de Valori Bucureşti s-a listat pe propria piaţă în iunie 2010. De la listare şi până în prezent, acţiunile BVB au crescut cu peste 15%. Capitalizarea bursieră a companiei BVB este de 229,1 milioane de lei la un preţ de 31 lei/acţiune.