Ce investitori au profitat de corecţii ca să cumpere acţiuni la promoţie?

Autor: Adrian Cojocar 11.08.2011

Principalii jucători instituţionali de pe bursa autohtonă nu s-au panicat în aceste zile de scăderile ample ale bursei şi chiar şi-au intensificat achiziţiile de acţiuni profitând de faptul că acestea s-au ieftinit într-o săptămână cu circa 20%.

Astfel, în numai trei zile, SIF-urile, Fondul Proprietatea şi omul de afaceri Florin Pogonaru au cumpărat acţiuni de pe bursă în valoare de peste 7 milioane de lei (1,6 milioane de euro).

Fondul Proprietatea a realizat achiziţii în valoare de 4 mil. lei şi s-a concentrat pe acţiuni precum cele ale transportatorului de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE), la care a cumpărat acţiuni de circa un milion de lei. Preţul de achiziţie a fost de 30 de lei/unitate, cu 11,8% sub cotaţia de ieri a acestor titluri.

Fondul a mai cumpărat săptămâna aceasta titluri ale producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR) în valoare de 2,4 mil. lei şi a acumulat acţiuni ale producătorului de îngrăşăminte Azomureş Târgu-Mureş (AZO) în valoare de 650.000 de lei la preţuri în medie cu circa 7% mai mici decât cele de la finele şedinţei de ieri.

SIF Muntenia a cumpărat acţiuni BRD Societe-Generale (BRD) în valoare totală de circa 1,2 milioane de lei numai în ultimele zile, la preţuri şi de 10 lei/unitate, faţă de cotaţia de ieri de 11,1 lei/acţiune.

Omul de afaceri Florin Pogonaru a achiziţionat prin intermediul producătorului de mase plastice Prodplast Bucureşti (PPL) pe care-l controlează titluri la SIF Oltenia (SIF5) în valoare de circa 420.000 de lei.

Pogonaru a plătit un preţ mediu de 1,06 lei pentru o acţiune SIF Oltenia, sub cotaţia de ieri de la închidere de 1,1 lei/unitate.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a acumulat în ultimele zile acţiuni ale producătorului de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO) în valoare de 217.000 de lei la preţuri de asemenea mai coborâte decât cele din prezent. Cel mai mic preţ de achiziţie a fost de 0,1663 lei pentru o acţiune Biofarm, cu 10% sub preţul din prezent al acestor titluri, de 0,185 lei/unitate.

SIF Oltenia s-a concentrat în zilele de corecţii masive ale bursei pe acţiuni ale Biofarm şi ale producătorului de energie şi echipamente electrice Electromagnetica Bucureşti, realizând achiziţii în valoare totală de circa 270.000 de lei.

Achiziţiile de titluri Electromagnetica s-au efectuat la preţuri şi cu 11,6% mai mici decât cele de la închiderea şedinţei de miercuri.