Boc a ocolit companiile mari pentru delegaţia din China

Autor: Andreea Mioara Neferu 11.08.2011

Premierul Emil Boc este însoţit în vizita de lucru de şapte zile din China, care a început ieri, de reprezentanţii a peste 20 de companii, cea mai mare parte a acestora fiind de dimensiuni mici şi mijlocii.

Printre firmele participante se numără şi producători de vinuri, aşa cum sunt Murfatlar, cu afaceri de 28,2 milioane de euro în 2009, sau Vin Export Focşani (8,8 milioane de euro), dar şi reprezentanţi din industria serviciilor. Spre exemplu, firma Lamar Organization, cu afaceri de circa 30.000 de euro în 2009, potrivit Registrului Comerţului, activează în management consulting, în timp ce Devco Green, companie cu un business de 29.700 de euro în 2009, oferă servicii de inginerie şi consultanţă tehnică.

Firmele care, cel puţin teoretic, urmau să participe la deplasarea din China sunt Murfatlar, Vin Export Focşani, Crama Vânju Mare, Getico Telecom, Vila Euro SRL, Rich Sport România, Lamar Organization, Lacerta Winery, MacroLight, Devco Green, Oilfest Company, Ghildus Design System, Mobilis, Faur, Meximpex, Marsat, Mibatron, Royal Consulting, Rig Service, Tetas Rom, Comoti, Incas, Rominex Industrial, Das, Taparo, Teaha Management Consulting. De asemenea, în China au mers şi reprezentanţi ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice şi ai Academiei de Studii Economice.

Nu se ştie cifra exactă a companiilor care l-au însoţit pe Emil Boc în China, având în vedere că o parte dintre firmele care au fost invitate au spus că în cele din urmă nu au mai onorat invitaţia. "Am fost invitaţi în această deplasare, însă am renunţat în ultimul moment, din motive personale. Ideea pentru care am vrut să mergem era să găsim contacte în ambele sensuri şi relaţii bilaterale", a declarat Florin Rădulescu, director general al Avi Compact, companie cu afaceri de circa 6 milioane de euro în 2009 şi care activează pe piaţa sistemelor de aer condiţionat şi climatizare.

Reprezentanţii guvernului nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei pentru a spune care au fost criteriile de selecţie a firmelor care participă la deplasarea în China.

Emil Boc a plecat în China pentru a negocia mai multe proiecte economice, precum noi capacităţi de cărbune, Termoelectrica la Doiceşti, autostrada Sibiu-Piteşti, linia de metrou Bragadiru-Voluntari, dar şi vânzarea la bursă a 15% din acţiunile Transelectrica (TEL), potrivit Mediafax.

Alte proiecte în care Guvernul român încearcă să îi atragă pe investitorii chinezi sunt linia de metrou Bragadiru-Voluntari şi podul rutier peste Dunăre Brăila-Tulcea.

Guvernul va fi reprezentat la discuţii de premierul Emil Boc, ministrul economiei Ion Ariton, ministrul de externe Teodor Baconschi şi ministrul transporturilor Anca Boagiu.