Erste: Capitalizarea profitului BCR pe 2010 a fost şi recomandarea BNR

Autor: Razvan Voican 16.08.2011

Reţinerea în capital a profitului net realizat de BCR în 2010 era opţiunea preferabilă şi aceasta a fost şi recomandarea venită de la BNR, afirmă Manfred Wimmer, vicepreşedinte executiv pe financiar (CFO) al Erste Group - acţionarul majoritar al BCR.

În luna aprilie a acestui an AGA de la BCR a hotărât încorporarea în capitalul social al băncii a 55,4 mil. lei din profitul net pe 2010 calculat după standardele româneşti de contabilitate, capitalul ajungând astfel la 1,085 mld. lei (258 mil. euro).

Unul dintre acţionari, SIF Moldova, care deţine 6% din BCR, a votat însă împotrivă, iar apoi a contestat în justiţie decizia AGA. Termenul de judecată pe fond a fost stabilit pentru luna octombrie.

CFO-ul Erste nu-şi face probleme în legătură cu acest demers şi spune că BCR are suficient capital.

"În termeni economici demersul acţionarului minoritar nu schimbă nimic. Conversia s-a făcut, iar efectul la nivelul capitalului este acolo." Va mai avea nevoie banca de capital suplimentar în contextul menţinerii costului riscului la niveluri ridicate? "BCR este de departe suficient de bine capitalizată. Când va reveni creşterea pieţei, vom vedea dacă va fi nevoie de capital suplimentar."