Melania Hăncilă, Volksbank: Creşterea economică de 0,2%, o veste proastă. Companiile nu mai bagă bani în economie - VIDEO

Autor: Sorin Pâslaru 16.08.2011

Melania Hăncilă, economist-şef la Volksbank România, a spus la emisiunea ZF TV de azi, 16 august 2011, dedicată analizei creşterii economice anunţate de Institutul Naţional de Statistică într-un comunicat, că datele pe trimestrul II sunt în linie cu aşteptările sale. "Prognoza noastră era de plus 0,3% (faţă de 0,2% cât a anunţat Statistica n.red) pentru trimestrul al doilea faţă de trimestrul unu. Era vizibilă încetinirea industriei din cauza evoluţiilor mai slabe din zona euro", a spus Hăncilă.

Încetinirea creşterii economice pe trimestrul al doilea este o veste proastă, iar populaţia nu-şI va relua consumul decât în 2012. Ultimele date privind încrederea consumatorilor în economie pe luna iulie arată o deteriorare, ceea ce va avea impact asupra creşterii economice în a doua parte a anului.

Economistul-şef al Volksbank apreciază că pentru acest an creşterea economică se va încadra în intervalul 1,5%-1,7%, astfel că guvernul îşi va putea atinge ţinta de creştere economică şi nivelul estimat al veniturilor bugetare.

Pe de altă parte, Melania Hăncilă consideră este timpul unei relaxări a politicii monetare a Băncii Naţionale, având în vedere că politica fiscală este restricţionată şI nu poate impulsiona creşterea economică.