Emil Boc, optimist ca de obicei: Pieţele externe afectează negativ Europa, dar PIB-ul României este mai bun decât în alte ţări. Analiştii şi oameni de afaceri nu sunt prea mulţumiţi

Autor: Mediafax 17.08.2011

Pieţele internaţionale au afectat negativ creşterea economică a statelor europene, dar avansul PIB al României, de 0,2% în trimestrul al doilea, a fost superior evoluţiei altor state UE, a declarat miercuri premierul Emil Boc, citat de Mediafax.

"România reuşeşte să aibă o creştere de 0,2% în trimestrul II faţă de trimestrul I în condiţiile în care ţări precum Portugalia, Ungaria, Franţa, Olanda, Germania şi Bulgaria au înregistrat o creştere economică mai slabă în trimestrul II faţă de trimestrul I, o creştere mai slabă decât România. Asta denotă faptul că influenţele de pe pieţele internaţionale şi-au pus şi îşi pun amprenta pe ceea ce înseamnă creşterea economică în Europa", a arătat Boc.

Cu astfel de rate de creştere va mai dura mult până la recuperarea căderii. Ce spun analiştii despre evoluţia economiei

El a subliniat că România a reuşit totuşi să aibă trei trimestre consecutive de creştere economică, chiar dacă trimestrul II faţă de trimestrul I are o creştere de 0,2%, iar Guvernul se menţine în graficul creşterii economice prognozate de 1,5% pentru anul 2011.

Cu un ochi râd, cu altul plâng: Ce spun oamenii de afaceri despre creşterea economică din trimestrul 2

Guvernul a revizuit astfel în uşoară scădere estimarea privind creşterea PIB în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru al anului, de la 0,3-0,4% cât anticipa iniţial la 0,2%, mizând însă pe o performanţă mai bună în trimestrul III datorită producţiei agricole, pentru a atinge ţinta pe întregul an.