Huawei România şi-a dublat afacerile şi suflă în ceafa Alcatel

Autor: Adrian Seceleanu 24.08.2011

Subsidiara locală a producătorului chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei Technologies a înregistrat anul trecut afaceri de 69,2 mil. euro, în creştere cu 140% faţă de anul precedent, potrivit bilanţului pe 2010 disponibil pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Compania chineză a urcat astfel în top 3 producători de echipamente telecom după afacerile din România în 2010 şi suflă în ceafa Alcatel Lucent România, care a avut afaceri de 86,6 mil. euro anul trecut. Compania chineză a avut anul trecut, în medie, 320 de oameni, în creştere faţă de 267 câţi au fost în 2009. Afacerile Alcatel Luncent în România au scăzut în 2010 cu 29% faţă de anul precedent.

Liderul pieţei locale a furnizorilor de echipamente şi servicii de comunicaţii este compania suedeză Ericsson, care a avut anul trecut afaceri de 134 mil. euro, în creştere cu 9% faţă de 2009. Compania a câştigat contracte importante, cum este cel prin care a preluat de la Romtelecom câteva sute de oameni şi operarea unor echipamente. Ericsson are contracte cu toţi marii furnizori de servicii telecom de pe piaţă, respectiv Orange, Vodafone, Romtelecom, Cosmote şi RCS&RDS - care au fiecare bugete anuale de investiţii de zeci de milioane de euro. Operatorii nu lucrează însă cu un singur furnizor.

Producătorul local de echipamente telecom Topex, preluat în 2010 de nemţii de la Rhode & Schwartz, a avut afaceri de 6,7 mil. euro, mai mari cu 32%, şi un profit net de 0,4 mil. euro, în creştere cu 20%.