Comnord, perla lui Sorin Creţeanu, a intrat la apă: afacerile au scăzut de la 78 mil. € în 2007 la 1 mil. €

Autor: Adrian Cojocar 24.08.2011
Comnord Bucureşti (COSC), firmă controlată de omul de afaceri Sorin Creţeanu, care înainte de criză era unul dintre cei mai mari constructori din România şi cea mai valoroasă companie de pe piaţa RASDAQ cu o capitalizare de 360 de milioane de euro în 2007, a ajuns să valoreze în prezent doar 4,8 milioane de euro.


În anii de glorie ai societăţii investitorii au luat cu asalt ac­ţiunile firmei de construcţii şi au împins cotaţia titlurilor la un maxim de 29,5 lei/unitate în toamna anului 2007 şi analiştii reco­man­dau la cumpărare acţiunile so­cie­tăţii. De atunci acţiunile Comnord au scăzut încontinuu, ajungând în prezent la numai 0,51 lei/unitate.

Căderea titlurilor pe bursă a fost du­blată de cea mai dură scădere a afa­ce­rilor înregistrată de o companie lis­tată, respectiv de 38 de ori în patru ani.

De la afaceri de 263 mil. lei (aproa­pe 78 mil. euro) în anul 2007, Comnord a raportat pe primul semestru din acest an o cifră de afaceri de 3,4 mil. lei, în scădere cu 78% comparativ cu perioada similară a anului trecut, cel mai coborât nivel din ultimul deceniu.

Chiar şi în anul 2001 Comnord avea o cifră de afaceri mai mare, respectiv de 21 mil. lei. Totodată, compania mai are în prezent circa 30 de angajaţi, faţă de peste 200 de salariaţi înainte de criză.

Unul dintre partenerii de afaceri ai lui Creţeanu, Gabriel Popoviciu, a construit în prima parte a anului doar cinematograful din spatele mallului Băneasa Shopping City, proiect în care a lucrat însă cu firma Bog'Art, a lui Raul Doicescu. Comnord a participat la construcţia proiectului Băneasa în perioada 2006-2008.

"Blocajul de pe piaţa imobiliară, lipsa finanţării sau în unele cazuri întreruperea finanţării au concurat la înregistrarea unor venituri din exploatare mai mici faţă de perioada similară a anului trecut. Segmentul de construcţii de clădiri rezidenţiale şi clădiri de birouri a înregistrat în con­tinuare o scădere", se artă în raportul com­paniei.

Reprezentanţii Comnord nu au putut fi contactaţi ieri pentru a oferi mai multe detalii.

Analiştii spun că firma lui Creţeanu şi-ar putea muta afacerile pe altă com­pa­nie sau pur şi simplu a intrat într-o fază de conservare din cauza acti­vi­tăţii scă­zute din sectorul privat de con­strucţii. "Pe oriunde mergeai în Bu­cureşti vedeai panouri cu Comnord. Este brutală această scădere a afa­ce­ri­lor şi nu este justificată de evoluţia sec­to­rului. Construcţiile au fost printre pu­ţinele sectoare din România care au înre­gistrat o creştere în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, de 0,2%. Compania arată ca şi cum ar fi într-o fază de conservare. Au creanţe de încasat de 55 mil. lei, ceea ce este foarte mult. Probabil au avut expunere mare pe sectorul privat de construcţii, oamenii nu şi-au putut plăti apartamentele şi s-au gândit că nu vor să mai rişte până la o dezgheţare a pieţei", spune Andrei Rădulescu, ana­list la firma de brokeraj Target Capital.

Firma lui Creţeanu aminteşte în ra­portul semestrial doar de două pro­iec­te imobiliare în valoare totală de 3,4 mil. euro ce vor fi demarate în a doua parte a anului, respectiv construcţia unui imobil din Bucureşti şi a unei uni­tăţi agricole de vinificaţie din Prahova.

Unul dintre principalele proiecte în care era implicată compania lui Cre­ţeanu, mallul din piaţa Obor, estimat la circa 120 mil. euro, a fost îngheţat din cauza crizei.

Compania de construcţii a dez­vol­tat în cartierul Militari din Capitală înce­pând cu 2007 un proiect rezi­den­ţial format din zece blocuri ce cuprind 420 de aparta­mente.

Un alt proiect important în care Comnord a fost implicată este Bă­neasa Business & Technology Park, pro­iect estimat la circa 35 mil. euro. Totodată, societatea Comnord este unul dintre partenerii dezvoltatorului pro­iectului Băneasa din Bucureşti, com­pania Băneasa Investments. Com­nord deţine o participaţie de 50% din compania Băneasa Rezi­denţial şi 33% din acţiunile Lafarge Comnord, care însă a înregistrat pierderi de 11,3 mil. lei în 2010, la afaceri de 25,5 mil. lei.

Principalii clienţi ai Comnord anul trecut au fost în principal companii din grupul Comnord, Băneasa Rezi­den­ţial, Băneasa Investments, Procema SA şi Iptana SA.

Sorin Creţeanu controlează 53,7% din capitalul Comnord, în timp ce vehiculul Naveco Limited înregistrat în Cipru deţine 28% din acţiuni.

Creţeanu mai controlează şi com­pania de proiectare şi inginerie în con­strucţii Procema SA, care a realizat anul trecut afaceri de 90,7 mil. lei, în scă­dere cu 33% faţă de anul prece­dent, şi pierderi de 1,47 mil. lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Creţeanu îşi majorează participaţia în proiectul Imopost, unde este asociat cu Poşta

Participaţia Poştei Române la capitalul firmei Imopost Developments, care construieşte un hotel şi spaţii de birouri pe Calea Victoriei, se va reduce de la 33% la 12%, în urma unei majorări de capital făcute de ceilalţi acţionari, respectiv două companii deţinute de omul de afaceri Sorin Creţeanu.

Firma Imopost Developments, proprietarul viitorului complex Victoria din Bucuresti, este deţinută de către Poşta Româna şi firmele Procema şi Comnord. Complexul, construit pe Calea Victoriei din Bucureşti, pe un fost teren al Poştei, va include un hotel de cinci stele, care va fi afiliat lanţului Le Meridien, precum şi spaţii comerciale şi de birouri, costurile totale fiind estimate în 2008 la 42 de milioane de euro, sumă acoperită integral dintr-un credit de la Piraeus Bank.

Spaţiile comerciale şi de birouri vor însuma 44.000 de metri pătraţi, iar hotelul va avea circa 300 de camere. Lanţul Le Meridien face parte, alături de Sheraton, din Starwood Hotel and Resort Worldwide, una dintre cele mai mari companii hoteliere din lume. Recent, acţionarii Imopost Developments au aprobat majorarea capitalului social prin aport în numerar şi în natură cu suma de 125 milioane de lei (29 milioane de euro). Firma Procema a venit cu un aport în natură în valoare de 86,6 mil. lei şi 37,1 milioane de lei în numerar. Comnord va participa, la rândul său, la majorare cu aproape 1,25 milioane de lei, aport în numerar. Poşta Română nu va participa la majorarea de capital, potrivit unui anunţ al Imopost.

În consecinţă, în urma majorării, participaţia Procema la capitalul social al Imopost va creşte de la 66,28% la 86,9%, iar Comnord, care deţine 0,66% din acţiuni, va avea 0,87%. Mediafax