Topul celor mai profitabile companii din România

Autor: Cristi Moga 24.08.2011

Doar patru companii au avut anul trecut profit de peste 100 mil. euro, reiese din datele publicate ieri pe site-ul Ministerului Finanţelor.



Cele mai profitabile 20 de com­panii din România au realizat în 2010 un profit net cumulat de 1,77 miliarde de euro, în creştere cu 2,3% faţă de anul anterior, arată o analiză a Ziarului Financiar asupra bilanţurilor depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice.

O parte din rezultatele financiare au mai fost prezentate în piaţă, dar cifrele oficiale pentru cea mai mare parte a companiilor au devenit publice doar de ieri.

OMV Petrom a rămas de departe cea mai profitabilă firmă din România, cu un rezultat net de 427,4 mil. euro şi o marjă de profit de 13%. Firmele din top 20 au avut o marjă medie a profitului de 10,4%.

Care sunt cele 100 de companii din România cu cele mai mari profituri

Vodafone, depăşit de Romgaz

La fel ca anul trecut, operatorul de telefonie mobilă Orange rămâne pe a doua poziţie în topul profiturilor, cu 221,8 mil. euro, dar pe a treia poziţie Vodafone a fost depăşit de Romgaz. În timp ce profitul Vodafone s-a prăbuşit cu 53%, la 115 mil. euro, Romgaz a majorat profitul cu 1%. "Perlele energetice" Romgaz, Transgaz şi Hidroelectrica au realizat creşteri de profit pe linie, cumulând un rezultat net de 313 mil. euro.

Jumătate au avut profit mai mic

Nouă din cele 20 de firme din top au avut un profit mai mic în 2010 faţă de anul anterior, cele mai mari scăderi fiind înregis­trate de Vodafone (-53%), GDF Suez Energy (-47%) şi British American Tobacco (-32%).

La polul opus, firmele care şi-au îmbu­nătăţit substanţial profitabilitatea, ajungând astfel în top 20, sunt Hidroelectrica (plus 508%), E.ON Moldova Distribuţie (211%) şi compania austriacă de exploatare a lemnului Holzindustrie Schweighofer (186%).

Doar Umbrărescu în top 20

Singura companie din top 20 deţinută de un om de afaceri local este Spedition UMB, a lui Dorinel Umbrărescu, cunoscut drept unul dintre "regii asfaltului", care a obţinut un profit net de 43,4 mil. euro, în scădere cu 9%.

Umbrărescu se află în top şi din punctul de vedere al marjei de profitabilitate, cu un coeficient de 27%, fiind depăşit la acest capitol doar de Transgaz (29%), Carpatcement (30%) şi Lafarge Ciment (33%).

Cele mai mici marje de profit sunt obţi­nute în industrie (Automobile Dacia şi Nokia au o marjă netă de 3%) şi retail (Kaufland are 4%).