Premierul ceh atacă zona euro

Autor: Catalina Apostoiu 31.08.2011

Conducerea eurosceptică a Cehiei a lansat noi critici la adresa zonei euro care se luptă să tempereze disensiunile interne privitoare la modalitatea de soluţionare a problemelor legate de datorii ale membrelor sale mai fragile, scrie The Wall Street Journal.

Recent, premierul ceh Petr Necas a declarat pentru un grup de diplomaţi cehi: "Am fost de acord să aderăm la o uniune monetară, nu la una de transfer sau a datoriilor". Acesta a adăugat că o monedă independentă este vitală pentru soliditatea economică a ţării.

Cehia, asemeni tuturor ţărilor din est aflate acum în UE, va trebui să adopte euro în cele din urmă. Totuşi, nu există un termen limită legat de aderare, iar Praga a arătat clar că nu se grăbeşte în acest sens.

Recent, preşedintele ceh Vaclav Klaus a dat vina pe euro pentru criza financiară cu care se confruntă în prezent Europa. Acesta a arătat că ţările din zona euro sunt prea diferite pentru a avea o monedă comună. După părerea acestuia, euro poate supravieţui numai prin reducerea numărului de ţări membre sau prin implementarea de politici economice comune.