Un grup belgian şi-a propus să ajungă la 200 de MW în eoliene

Autor: Roxana Petrescu 05.09.2011

Compania belgiană Electrawinds, specializată în pro­du­cerea de energie din surse regenerabile, şi-a deschis un birou în Constanţa, judeţul cu cel mai bun vânt din România, şi spune că vrea să ajungă la parcuri eoliene cu o capacitate de 200 MW, suficient pentru a lumina anual peste 200.000 de case cu energie verde.

Cum investiţia într-un MW de capacitate instalat într-un parc eolian se ridică la 1,7 mil. euro, planurile bel­gie­nilor ar putea va­lora circa 340 mil. euro.

"Compania de energie rege­ne­rabilă Elec­tra­winds îşi con­so­lidează mi­siunea în Ro­mâ­nia prin inau­gu­rarea ofi­cială a se­diului din ora­şul Con­stanţa. În pre­zent, Elec­tra­winds are un parc eolian fun­cţio­nal în Ro­mâ­nia, la Topolog. Proiectul a fost rea­lizat în 2010 şi are o capacitate totală de 3 MW. Ţelul sectorului energiei eoliene din România este extinderea capacităţii la 200 MW într-o perioadă cât mai scurtă", spun reprezentanţii companiei. Aceştia mai spun că Electrawinds este interesată şi de centrale pe biomasă şi ener­gie solară, numeroase proiecte fiind în faza de prospec­tare.

În prezent, Electrawinds deţine proiecte de producere a energiei regenerabile în Belgia, Franţa, Italia şi Africa de Sud, capacitatea totală a acestor proiecte fiind de 200 MW, potrivit datelor furnizate de companie.

"În 2010, totalul veniturilor generate de aceste proiecte s-a ridicat la 110,4 mil. euro", mai spun reprezentanţii Electrawinds. Potrivit unui raport întocmit recent de Ernst & Young, Ro­mânia a înregistrat cel mai spectaculos salt în ceea ce priveşte atractivitatea pieţei locale pentru investitorii în energie verde, ajungând de pe locul 21 pe 16 dintr-un total de 35 de state analizate.

n Reactorul verde: topul celor mai mari zece parcuri eoliene funcţionale din România

n Investiţia în eoliene pas cu pas: cum se împart banii între avize de la SRI, drumuri şi mori de vânt