Chideşciuc, ING: Revenirea economiei este fragilă

Autor: Claudia Medrega 06.09.2011

Cifrele detaliate privind PIB-ul din al doilea trimestru "nu arată bine", creşterea uşoară venind în principal de la agricultură, ceea ce arată fragilitatea economiei, dar se pare că în al treilea trimestru lucrurile se vor îmbunătăţi, consideră Nicolaie Chideăciuc, economistul-şef al ING Bank.

Industria şi agricultura au fost sectoarele cu cea mai mare creştere în trimestrul al doilea

"Pe partea de formare a PIB, creşterea vine în principal de la agricultură. Industria a fost pe minus, ca şi construcţiile. Serviciile au înregistrat creştere, dar uşoară, iar tendinţa poate să fie inversată. În cazul exporturilor nete, contribuţia a fost negativă, ceea ce arată că exporturile deja au fost afectate şi există în continuare riscul să fie afectate".

PIB-ul a încetinit în al doilea trimestru, înregistrând o creştere de doar 0,2% faţă de primul trimestru, după un avans de 0,7% înregistrat în primele trei luni ale anului.

Agricultura a înregistrat un plus de 2,5% în al doilea trimestru (T2) faţă de primele trei luni ale anului (T1), pe date ajustate sezonier, în timp ce industria şi construcţiile au fost în teritoriul negativ, cu 0,4%.

Un semnal pozitiv a venit de la activităţile financiare şi imobiliare, care au înregistrat o creştere de 1,2%.

Pe partea de utilizare a PIB se observă o creştere a consumului final, cu 1,1% în T2 comparativ cu T1, în principal pe seama cheltuielilor administraţiilor publice. În cazul investiţiilor (formarea brută de capital fix), plusul a fost de doar 0,2%.

"Consumul privat şi investiţiile au înregistrat creşteri anemice, de doar 0,2%, care nu pot fi considerate de durată. Pe partea de utilizare, creşterea economică este explicată în special de cheltuielile administraţiei publice, ceea ce nu este sustenabil . În condiţii de austeritate este puţin probabil să ai suport continuu dinspre acest sector", a mai spus Chideşciuc.