Încă un client pentru Fondul Monetar Internaţional. FMI cere Austriei să îşi reducă datoriile

Autor: Bogdan Cojocaru 08.09.2011

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a cerut Austriei să elaboreze planuri mai ambiţioase pentru reducerea datoriei guvernamentale şi a presiunilor bugetare care vor rezulta în urma îmbătrânirii populaţiei şi a costurilor mai mari din sistemul de sănătate, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Datoriile Austriei echi­valau anul trecut cu 72,3% din PIB, la o eco­nomie de 284 de miliarde de euro.

FMI a îndemnat gu­vernul austriac să reducă mai mult cheltuielile, cu cel puţin 0,5% din PIB pe an începând cu 2012, până când deficitul (4,6% din PIB în 2010) va fi coborât la zero.

"Actualele planuri s-ar putea dovedi insuficiente pentru a aduce îndatorarea pe un drum care coboară şi este nevoie de o ajustare fiscală mai ambiţioasă pentru a aborda presiunile pe termen lung rezultate din nevoia de a cheltui şi expunerea pe care sistemul bancar o are în străinătate", se arată într-un studiu al FMI privind economia austriacă.

Instituţia financiară subliniază că autorităţile austriece nu sunt de acord cu evaluările sale şi notează că expunerea directă a băncilor la datoriile Greciei, Irlandei şi Portugaliei este redusă.