Criza fără ieşire prin care trece Europa loveşte moneda unică şi mai şterge câteva zeci de miliarde de euro din valoarea acţiunilor europene

Autor: Alexandru Stefan Matei 12.09.2011
Tensiunile din cadrul BCE, încercarea disperată a grecilor de a evita un faliment care ar însemna dezastru pentru moneda euro şi confirmarea stării proaste în care se află băncile franceze printr-o iminentă retrogradare de rating sunt principalele ingrediente ale mixului nociv care i-a făcut pe investitori să fugă de acţiunile europene şi de moneda euro.


Problemele cu care se confruntă Europa au apăsat în continuare asupra monedei euro şi a burselor, care au înregistrat încă o săptămână de scăderi, scrie Bloomberg.

Euro a avut cea mai mare depreciere faţă de dolar din ultimul an ca urmare a spe­culaţiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea reduce dobânda până la sfârşitul anului ca urmare a înrăutăţirii perspectivelor privind economia. Moneda unică a pierdut săptămâna trecută 3,9% faţă de dolar, până la o valoare de 1,3656 dolari.

"Tendinţa de depreciere a euro va accelera", este de părere Ken Kickson, director de investiţii în cadrul Standard Life Invest­ments din Edinburgh. "Soluţiile care vin din Europa nu au succes şi nu ajută periferia zonei euro sau pieţele de obligaţiuni să se stabilizeze."

Săptămâna a fost marcată de un eveniment rar, intervenţia în forţă a băncii centrale a Elveţiei pentru a limita aprecierea francului. După anunţul privind stabilirea unei ţinte de 1,20 de franci pentru un euro, moneda elveţiană s-a depreciat pe 6 septembrie cu 8,7% faţă de euro.

Bursele au avut din nou un final de săptămână dominat de scăderi puternice după ce germanul Juergen Stark a surprins investi­torii cu decizia de a demisiona din consiliul de conducere al BCE din cauza divergenţelor de opinie privind programul de achiziţii de obligaţiuni emise de ţările cu probleme.

Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 3,7%, până la 224,59 puncte, fiind cu 23% sub vârful atins la jumătatea lunii februarie. Toate cele 18 burse din Europa de Vest au scăzut, cu excepţia celei elveţiene.

Astfel, indicele CAC 40 (Franţa) a pierdut 5,5%, FTSE 100 (Marea Britanie) 1,5%, iar DAX (Germania) 6,3%.

Acţiunile băncilor au fost în continuare cele mai afectate, Société Générale scăzând cu 21%, banca portugheză BCP cu 17%, iar Royal Bank of Scotland cu 13%.

În Statele Unite problemele din Europa au eclipsat planul în valoare de 450 de miliarde de dolari al preşedintelui Barack Obama prin care intenţionează să reducă şomajul. Indicele Dow Jones a pierdut 2,2%, iar Standard & Poor's 500 1,7%.

"Pieţele sunt agitate", spune Jason Hsu, director de investiţii al Research Affiliates. "Investitorii aşteaptă veşti bune, dar reacţio­nează imediat la cele negative."