Vârful creditelor neperformante poate fi atins în 2011 sau mai târziu. BNR spune că perspectivele privind evoluţia ratei de neperformanţă sunt mixte

Autor: Claudia Medrega 12.09.2011

Maximul creditelor neperformante ar putea să fie atins în acest an, însă există o serie de factori, precum gradul mare de îndatorare a populaţiei şi eficienţa moderată a procesului de restructurare, care menţin presiunea asupra portofoliilor de credite, potrivit Raportului asupra Stabilităţii Financiare publicat de BNR.

Volumul creditelor neperformante în valută a crescut cu 60% (iunie 2011 faţă de decembrie 2009), în timp ce volumul creditelor neperformante în lei a scăzut în aceeaşi perioadă cu 17%. Din punct de vedere al monedei de denominare, creditele în franci elveţieni sunt cele mai riscante, rata neperformanţei situându-se în iunie 2011 la 12%, comparativ cu 7% în cazul creditelor acordate în euro, conform datelor BNR.

"Perspectivele privind evoluţia ratei de neperformanţă sunt mixte. Pe de o parte, revenirea economică şi posibilitatea recuperării venitului disponibil diminuat, temperarea semnificativă a ritmului de creştere a restanţelor, diminuarea numărului debitorilor care deţin credite mai mari de 20 000 lei şi care au înregistrat pentru prima dată întârzieri la plată de peste 90 de zile şi îmbunătăţirea ratei de revenire a creditelor cu întârziere de cel puţin o zi pledează pentru atingerea punctului maxim al neperformanţei în anul 2011", se menţionează în Raport.

Pe de altă parte, există o serie de factori care menţin presiunea asupra calităţii portofoliului de credite, cum ar fi gradul mare de îndatorare a populaţiei (în special în valută) şI posibilitatea creşterii serviciului datoriei ca urmare a majorării ratelor de dobândă pe plan internaţional şi expirarea perioadei de graţie la creditele acordate în condiţii promoţionale.

Totodată, eficienţa moderată a procesului de restructurare şi posibilitatea readucerii în portofoliu a creditelor neperformante externalizate anterior, amplifică presiunile.

BNR susţine că evoluţia ratei creditelor neperformante va depinde şi de viteza şi intensitatea cu care reluarea procesului de creditare se va distanţa de temperarea neperformanţei.