Pieţele răsuflă din nou uşurate, după ce "bomba" de la temelia euro a fost dezamorsată. Cum au inchis astăzi marile pieţe

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax 15.09.2011

Acţiunile companiilor europene au încheiat tranzacţiile de joi în creştere, pentru a treia şedinţă consecutiv, după ce liderii Germaniei şi Franţei s-au declarat hotărâţi să ţină Grecia în zona euro, iar principalele bănci centrale s-au angajat să suplimenteze lichidităţile în dolari pentru bănci.

Indicele pan-european FTSeurofirst 300 a crescut cu 2,1%, la cel mai ridicat nivel din ultima săptămână, transmite Reuters.
Bursa ca bungee jumping: Acţiunile băncilor franceze revin în forţă, cu creşteri de până la 20%

În sectorul bancar, indicele european de profil a urcat cu 6%, iar acţiunile BNP Paribas au avansat cu 13,4%, susţinute de reintroducerea de către cinci mari bănci centrale a licitaţiilor în dolari pe termen de trei luni, în trimestrul patru.

Instituţiile care au anunţat măsura sunt Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Naţională a Elveţiei, Banca Japoniei, Rezerva Federală a SUA (Fed) şi Banca Angliei.

"Se pare că politicienii au acţionat pentru a evita o explozie a zonei euro în viitorul apropiat, iar piaţa creşte în mod inevitabil", a declarat Andy Lynch, manager de fonduri la compania Schroders, care administrează active de 310 miliarde de dolari.

Excepţie au făcut titlurile UBS, care au scăzut cu 10,8% după ce a banca a dezvăluit pierderi de două miliarde de dolari în urma tranzacţiilor neautorizate efectuate de un trader.

Pe alte pieţe europene, indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 2,11%, DAX al bursei din Frankfurt cu 3,15% şi CAC 40 al bursei din Paris cu 3,27%.

Indicele FTSE Mib al bursei din Milano a urcat cu 3,56%, iar indicele Ibex 35 al bursei din Madrid cu 3,63%.