Audiat de Comisiile din Parlament pentru şefia CSA, Constantinescu atacă dur vechea conducere: Sunt societăţi care ar trebui să intre în insolvenţă

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax 19.09.2011

Problemele industriei asigurărilor au fost tratate cu superficialitate de autoritatea de reglementare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), afirmă candidatul PDL la şefia instituţiei, Cristian Constantinescu. El a fost audiat de comisiile din Parlament pentru şefia CSA.

Acesta a anunţat că va vinde acţiunile deţinute la Allianz-Ţiriac dacă va fi numit în această poziţie, pachet evaluat la 20 milioane euro.

"Deţin 2,84% din capitalul social al Allianz-Ţiriac Asigurări. Legal nu sunt obligat să vând aceste acţiuni, dar moral trebuie să o fac dacă ajung la şefia CSA. Deja am iniţiat discuţii cu Ion Ţiriac pentru vânzarea acţiunilor. În urmă cu trei ani, compania a fost evaluată la 700 milioane de euro", a afirmat Constantinescu, la audierea în comisiile reunite de buget-finanţe din cele două Camere ale Parlamentului.

Astfel, acţiunile pe care la are Constantinescu valorau atunci aproximativ 20 de milioane de euro.

El a condus operaţiunile Allianz-Ţiriac, al doilea asigurător local după nivelul subscrierilor din 2010, până în luna iunie a anului trecut şi s-a aflat în fruntea asociaţiei profesionale a asigurătorilor, UNSAR, până la mijlocul acestui an.

Fostul şef UNSAR a spus că în discuţiile cu Ion Ţiriac a solicitat efectuarea unei noi evaluări a Allianz-Ţiriac.

"În prezent, discuţiile sunt la nivel de avocaţi", a spus Constantinescu.

Întrebat care sunt obiectivele unui pentru un eventual mandat la conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Constantinescu a afirmat că va evalua personalului instituţiei şi al fiecărei companii de asigurare-reasigurare.

"A doua acţiune va dura cel puţin şase luni. Ştiu că sunt probleme în această piaţă, iar CSA a tratat cu superficialitate aceste probleme, inclusiv cele legate de normele pe care le-a emis", a spus Constantinescu.

El consideră că foarte multe dintre normele CSA sunt depăşite sau incorecte din punct de vedere tehnic.

"Aceste norme ar trebui să intre în atenţia viitoarei conduceri a CSA", a spus fostul şef al Allianz-Ţiriac.

În opinia sa, legislaţia primară din domeniul asigurărilor necesită modificări, inclusiv cea legată de asigurarea obligatorie a locuinţelor.

"Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, care emite poliţele obligatorii pentru locuinţe, este o societate în faliment din punct de vedere tehnic", a adăugat Constantinescu.

Cu venituri de 30.000 de euro pe lună la conducerea Allianz-Ţiriac, Constantinescu a spus că nu deţine informaţii certe privind veniturile actualului preşedinte al CSA, Angela Toncescu.

"În presă au fost vehiculate cifre privind veniturile preşedintelui CSA, dar informaţiile pe care le deţin nu le confirmă. În orice caz, legea spune că veniturile preşedintelui instituţiei trebuie să fie similare celor pe care le câştigă şefii companiilor din domeniu", a spus el.

Fostul şef al Allianz-Ţiriac susţine că mai multe societăţi de profil sunt în stare de insolvenţă, însă nimeni din conducerea CSA nu şi-a asumat curajul să semneze "certificatul de deces" al acestora.

"Faptul că acţiunile de control ale CSA nu au fost eficiente a dus la decredibilizarea instituţiei şi, astfel, la menţinerea industriei asigurărilor la un nivel sub potenţialul ei de dezvoltare", a mai spus Constantinescu.

Anul trecut, primele subscrise de asigurători au însumat 8,31 miliarde de lei, în scădere cu 6,3% faţă de 2009, pe fondul regresului segmentului de asigurări de generale cu 8,3%, la 6,64 miliarde de lei.