Harta vinului românesc: principalele podgorii şi soiuri de struguri

Autor: Ioana David 24.09.2011

Cu o suprafaţă de aproape 200.000 de hectare cultivate cu viţă de vie, România se află pe locul 10 în lume, primele poziţii fiind ocupate de Spania, Franţa şi Italia, potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului.

Nouă regiuni viticole există în România (Podişul Transilvaniei, Dealurile Moldovei, Dealurile Munteniei, Dealurile Olteniei, Dealurile Banatului, Dealurile Crisanei si Maramuresului, Colinele Dobrogei, Terasele Dunarii şi nisipurile şi alte terenuri favorabile din sudul tarii), care anul acesta vor da o recoltă de 6,5 mil. hectolitri în creştere cu 30% comparativ cu 20010.

Soiurile autohtone de struguri sunt cele de vinuri albe (Grasa de Cotnari, Feteasca alba, Feteasca regală, Galbena de Odobeşti), vinurile roşii ( Băbească neagră, Fetească neagră), vinurile aromate (Tămâioasă românească, Busuioacă de Bohotin). Din grupa soiurilor străine fac parte vinuri albe ( Riesling Italian, Sauvignon, Pinot gris, Chardonnay, Traminer roz, Aligote), vinuri roşii (Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Merlot, Burgund mare) şi vinuri aromate (Muscat Ottonel).