BBC înlocuieşte termenii "î. Hr." şi "d. Hr.", pentru a nu-i ofensa pe non-creştini, exact ca în perioada comunistă. Este religia o chestiune privată sau publică?

Autor: Laura Mitran - Mediafax 25.09.2011

Radiodifuzorul public britanic BBC a început să înlocuiască în programele sale termenii "înainte de Hristos - î. Hr." şi "după Hristos - d. Hr.", cu "înaintea erei noastre - î.e.n." şi "era noastră - e.n.", pentru a nu-i ofensa pe ascultătorii şi telespectatorii non-creştini, informează Daily Mail.

Unele dintre cele mai populare programe TV şi radio ale BBC au adoptat noii termeni - "Before Common Era" (BCE) şi "Common Era" (CE), în loc de "Before Christ" (BC).şi "Anno Domini" (AD).

Astfel, menţiunea naşterii lui Isus Hristos ar urma să nu mai figureze în exprimarea celor două mari perioade istorice.

Departamentul de religie şi etică al corporaţiei a motivat schimbarea prin aceea că astfel se evită ofensarea celor care nu sunt creştini: "Cum BBC este fidel principiului de imparţialitate, este potrivit să folosim termeni care să nu îi ofenseze sau să îi îndepărteze pe non-creştini".

Dar această mutare i-a nemulţumit pe creştini, i-a surprins pe alţi lideri religioşi şi a fost catalogată drept inutilă de grupul de acţiune Plain English Campaign, care militează pentru folosirea corectă a limbii engleze în comunicarea publică.

Cei care se opun acestei schimbări susţin că şi termenii "înaintea erei noastre" şi "era noastră" se referă în continuare la anul naşterii lui Isus Hristos, chiar dacă denumesc altfel acest moment.

"Cred că (schimbarea făcută de BBC n.r.) se adaugă la tendinţa de a da uitării baza creştină a culturii, limbii şi istoriei noastre. Aceste schimbări nu sunt necesare şi nu au efectul dorit de BBC", a spus Michael Nazir-Ali, fost episcop de Rochester, adăugând că fie că se foloseşte "Common Era" (era noastră) sau "Anno Domini" (anul naşterii Domnului - d.Hr.) referirea se face tot la naşterea lui Hristos.

"Ca toate inovaţiile pentru mai multă corectitudine, sunt sigură că şi aceasta a fost adoptată cu cele mai bune intenţii. Dar nu e greu de văzut rostul acestor schimbări dacă oamenii nu înţeleg noii termeni. Pare o schimbare de dragul schimbării", a spus Marie Clair de la Plain English Campaign.

Împărţirea timpului în cele două ere a fost făcută de călugărul Dionisie Exiguus, care a trăit în perioada 470 - 544, estimată cu aproximaţie. Născut în Scythia Minor, în prezent Dobrogea, Dionisie a fost chemat la Roma de Papa Gelasius I, unde a conceput numerotarea actuală a anilor, începând cu anul naşterii lui Isus Hristos, sistem răspândit apoi în întreaga lume prin intermediul calendarelor iulian şi gregorian.

Este religia o chestiune publică sau una privată? Ar trebui ca non-creştinii să nu se simtă ofensaţi de convenţia împărţirii anilor în perioadele "î.Hr." şi "d.Hr."? Impun aceşti termeni sentimente anti-creştine? Cum comentaţi?