Noul val al ţărilor emergente care vor să înlocuiască gruparea BRIC - INFOGRAFIC

Autor: Paul Comşa 26.09.2011

Acum zece ani, economistul Jim O'Neill de la Gold­man Sachs inventa ter­menul BRIC pentru a atrage atenţia asupra opor­tunităţilor de câştig pe care le ofe­reau cele patru mari economii emergente: Brazilia, Rusia, India şi China. De atunci, luate împreună, ţările BRIC s-au dezvoltat cu rezultate peste medie şi ameninţă supremaţia statelor dezvoltate, scrie The Wall Street Journal.

În prezent, alte şase ţări sunt pe cale să preia ştafeta, devenind astfel econo­miile cu cel mai mare potenţial de creştere din lume. Economiile care trebuie urmă­rite în următorii ani au fost denumite "CIVETS" de Robert Ward, directorul Eco­nomist Intelligence Unit, o com­panie privată specializată în analize economice.

Termenul este inspirat din cuvântul englezesc "civet" care desem­nează un mamifer carnivor ase­mă­nător pisicii care trăieşte la tropice (zibeta). Sub umbrela acronimului sunt cuprinse şase economii: Columbia, Indonezia, Viet­nam, Egipt, Turcia şi Africa de Sud care beneficiază de populaţii tinere (cu o medie de aproximativ 27 de ani), eco­nomii dinamice şi relativ diversificate şi un nivel ridicat al investiţiilor străine directe.