Cu profituri record la dispoziţie, companiile ruseşti intră puternic în Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru 26.09.2011

Încurajate de profiturile record, com­pa­niile ruseşti scanează acum o nouă ţintă: Eu­ro­pa de Est. Surpriza este că guvernele din re­giu­ne, împovărate de datorii şi deficite, le ajută să vină, scrie Bloomberg.

Companiile ruseşti au avut "interzis" pe pie­ţele est-europene după căderea cortinei de fier în 1989. Fostele "trupe de ocupaţie" tre­zeau sentimente amare, iar companiile ruseşti, con­fruntate cu mari probleme financiare, nu erau în poziţia de a face achiziţii. În plus, com­pa­niile germane, austriece şi din alte ţări oc­ci­den­tale erau nerăbdătoare să investească în Estul proaspăt eliberat.

Situaţia s-a schimbat de atunci. Valoarea achi­ziţiilor ruseşti în Europa de Est din ultimii trei ani se ridică la 2,8 mld. dolari, com­pa­rativ cu 2,4 mld. dolari în cei 17 ani anteriori, potrivit ONU.

Sberbank, cea mai mare bancă rusească, a acceptat în iulie să cumpere nouă divizii est-eu­ropene ale grupului austriac Oesterrei­chi­sche Volksbanken pentru 881 mil. dolari. Afacerea reprezintă prima incursiune a băncii în afara spaţiului fostei Uniuni Sovietice.

Russian Railways, operatorul celei mai mari reţele feroviare din lume, a licitat pentru o participaţie care i-ar asigura controlul diviziei de transport de mărfuri a companiei feroviare poloneze de stat. De asemenea, la sfârşitul lunii august Russian Railways şi-a exprimat inte­resul pentru operaţiunile de transport de măr­furi ale companiei feroviare slovace.

VTB Group, a doua instituţie de credit ca mă­rime din Rusia, a cumpărat pachetul majo­ri­tar de acţiuni al companiei Bulgartabac pentru 100 mil. euro la finele lunii august.

Foamea de capital schimbă sentimentele în Polonia, care a rezistat investiţiilor ruseşti de la căderea regimului comunist în 1989. În por­tul Gdansk, locul de naştere al mişcării antiso­vie­tice Solidaritatea, participaţia majoritară a rafinăriei Grupa Lotos a fost scoasă la vânzare de către guvern. TNK-BP, un parteneriat rus pe­trolier controlat pe jumătate de grupul bri­tanic BP, se numără printre cei interesaţi de achi­ziţie. Vânzarea face parte din planul Polo­niei de a strânge aproximativ 5,3 miliarde de dolari pentru finanţarea deficitului.

"Pentru noi, cel mai important lucru este ca rafinăriile poloneze să devină mai compe­ti­tive", spune Jerzy Borowczak, care a luptat ală­turi de fostul preşedinte Lech Walesa în ca­drul Solidarităţii. "Duşmăniile vechi nu în­seam­nă nimic pentru mine", adaugă el.

Ponderea în total a achiziţiilor ruseşti din Po­lonia, cea mai mare economie estică din ca­drul UE, ar putea creşte în parte datorită schim­­bărilor din atitudinea politicienilor.

Nu ar trebui să existe "motive ideologice" pen­tru respingerea investiţiilor ruseşti chiar dacă se impune prudenţă în această privinţă, apre­cia în primăvara trecută premierul polo­nez Donald Tusk. Unii dintre oponenţii pre­mie­rului rămân însă fermi pe poziţiile antiruseşti.

Dawid Jackiewicz, un membru al principa­lului partid de opoziţie Lege şi Justiţie, a de­cla­rat că-l va aduce pe ministrul trezoreriei Aleksan­der Grad în faţa justiţiei dacă ruşii cumpără Lotos.

Una dintre îngrijorările pe care est-euro­pe­nii le au faţă prezenţa rusă este că depind aproa­pe în totalitate de gazele naturale ruseşti pentru a-şi acoperi necesarul de energie. Un­garia a cheltuit în mai o parte din împrumutul pri­mit de la FMI pentru a cumpăra 21% din MOL, cea mai mare companie de rafinare un­ga­ră, de la Surgutneftegas, un producător de petrol rus.

În pofida opoziţiei, portofelele grase ale Rusiei se dovedesc a fi puternice. VTB şi Sber­bank au raportat pentru trimestrul trecut pro­fituri record în condiţiile în care creditarea a crescut, iar ponderea creditelor neperformante s-a diminuat. De asemenea, TNK-BP a anun­ţat în iulie că se aşteaptă la profituri anuale record.