Putin va prelua din nou puterea absolută în Rusia, după ce Medvedev l-a invitat să fie iar preşedinte

Autori: Catalina Apostoiu , Iulian Anghel 26.09.2011

Premierul rus Vladimir Putin a acceptat la finalul săptămânii trecute propunerea actualului preşedinte al ţării Dmitri Medvedev de a candida la preşedinţie în alegerile de anul viitor, scrie Wall Street Journal.

Anunţul lui Putin pune capăt speculaţiilor din ultimele luni pri­vitoare la ceea ce se va întâmpla în Rusia dacă Medvedev va candida pen­tru un al doilea mandat sau se va re­trage în faţa mentorului şi pre­decesorului său.

Putin a anunţat ulterior că Medvedev va deveni premier după alegerile din 4 martie.

În timpul comunismului, Putin a fost ofiţer KGB în Germania. După căde­rea comunismului, el s-a întors la Sankt Petersburg, oraş care avea să devină pepiniera de cadre a noii ad­ministraţii federale. De altminteri, pre­şedintele Medvedev este la rândul lui din Sankt Petersburg, iar când a ajuns la Kremlin, Putin l-a adus în 1999 la Moscova şi l-a numit vicepremier în 2005, după ce în 2000 îi condusese cam­pania electorală. Ascensiunea fulmi­nantă a lui Putin a început în 1991, când s-a opus loviturii de stat împotriva lui Mihail Gorbaciov. A fost remarcat în acea vreme de viitorul preşedinte Boris Elţin, care după plecarea lui Gorbaciov avea să devină şef al sta­tului. Putin i-a succedat lui Elţin la putere.

Putin s-a retras în 2008 pentru a deveni premier după două mandate de preşedinte. De atunci, constituţia a fost revizuită, mandatul prezidenţial fiind extins la şase ani.