Continuă scumpirea euro: 4,37 lei la ghişeele băncilor

Autor: Razvan Voican 28.09.2011

Tendinţa de scumpire a euro a ajuns să se reflecte la casele de schimb ale băncilor în preţuri de 4,35 - 4,37 lei la vânzare, printre cele mai ridicate cotaţii fiind la Alpha Bank şi BRD.

BNR a calculat ieri un curs de 4,3112 lei pentru un euro, în creştere cu 0,3% faţă de ziua precedentă, noul nivel reprezentând cel mai ridicat curs înregistrat din noiembrie 2010. În schimb, zlotul şi forintul au mai recuperat din pierderile puternice în ultimele săptămâni.

În a doua parte a şedinţei de tranzacţionare cotaţiile de pe piaţa valutară au scăzut uşor, însă au rămas deasupra pragului de 4,30 lei/euro. Analiştii apreciază că BNR nu mai este atât de preocupată de deprecierea leului prin prisma in­flaţiei, însă nu va permite o creştere prea mare a cursului dincolo de 4,30. Totuşi, pe piaţa mo­ne­tară dobânzile ROBOR au rămas la ni­ve­lu­ri­le ridicare din zilele trecute, situându-se pes­te do­bânda-cheie de 6,25% pentru scaden­ţe­le por­nind de la o săptămână în sus. O in­ter­ven­ţie a BNR în favoarea leului ar an­trena creş­teri ale dobânzilor pe piaţă, însă până acum în afară de o informaţie a Reuters privind vânza­rea indi­rec­tă a 20 mil. euro joia trecută nu există indicii.