În asigurări, din lac în puţ: Nu aţi vrut un director de sucursală că e prea tânăr, luaţi un fost poliţist şef la CSA, au spus politicienii către industria asigurărilor

Autori: Iulian Anghel , Ciprian Valentin Botea 28.09.2011

Constantin Buzoianu, un fost poliţist ieşit la pensie de 15 ani, a fost ales aseară de plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor în funcţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). El a fost votat cu 230 de voturi "pentru" şi numai 4 "împotrivă".

Decizia este la fel de nefericită ca şi cea luată de comisiile de specialitate ale Parlamentului săptămâna trecută, când acestea au avizat numirea în această poziţie extrem de importantă a lui Romeo Comăniciu, director al sucursalei din Braşov a societăţii Astra, un tânăr neexperimentat şi cu un CV subţire.

Şeful CSA este practic în asigurări pe aceeaşi treaptă cu Guvernatorul BNR în sistemul bancar.

Constantin Buzoianu, 62 de ani, lucrează de mai mulţi ani la CSA, ca vicepreşedinte, dar experienţa sa în domeniul asigurărilor este discutabilă, în condiţiile în care a avut foarte puţine apariţii publice în care să trateze problemele din piaţa asigurărilor. Din funcţia de vicepre­şedinte al CSA, el trebuia să se ocupe de asigurările de răspundere civilă auto (RCA), un segment care reprezintă circa un sfert din această piaţă.

Romeo Comă­niciu, 35 de ani, ajunsese să fie propus ca şef al CSA de PDL, după ce primul candidat al acestui partid, un specialist în asigurări, Cristian Con­­stan­­tinescu, care a condus operaţiunile Allianz-Ţiriac până în luna iunie a anului trecut, a fost avizat negativ, în mod inexplicabil, de comisiile reunite de buget-finanţe dominate de democrat-liberali şi aliaţii lor.

Comăniciu nu a mai aşteptat votul plenului Parlamentului, aşa cum reclamă procedura, şi s-a retras ieri fără ca el sau altcineva să ofere public vreo explicaţie. Comăniciu nu a putut fi contactat de ZF pentru a motiva decizia sa.

Preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, Maria Barna (UNPR), a susţinut că cererea a fost înaintată mai întâi grupului parlamentar care l-a susţinut, respectiv PDL, iar la comisie a sosit în cursul dimineţii de marţi.

Numirea lui Constantin Buzoianu a fost asumată de coaliţia de guvernare condusă de PDL în absenţa opoziţiei care a preferat să părăsească plenul pentru că nu a fost luată în seamăCa urmare, Buzoianu, care fusese avizat pentru un mandat de vicepreşedinte al CSA, a fost reaudiat pentru poziţia de preşedinte, la propunerea PDL şi a obţinut votul comisiilor de specialitate şi a plenului reunit. CSA este instituţia chemată să reglementeze şi să supravegheze o piaţă de 2 mld. euro, cât reprezintă volumul primelor brute subscrise de asigurării din România.

Parlamentul trebuia să numească noii membri ai CSA încă din iunie, când a expirat mandatul a patru dintre cei şapte mem­bri ai CSA, în frunte cu preşedintele instituţiei, Angela Toncescu. Dar Legislativul a amânat acest proces, iar situaţia încurcată îi face pe specialiştii din asigurări să spună că nu se mai înţelege nimic din toate aceste răstur­nări de situaţie, la baza cărora se află jocurile politice, dar că situaţia trebuie rezolvată într-un final pentru ca piaţa de asigurări să continue să se dezvolte.

"Dincolo de toate scandalurile, important este ca această piaţă să meargă. Nu ştiu dacă domnul Comăniciu ar fi putut să fie preşedintele CSA. Preşedintele CSA trebuie să aibă un anumit nivel de experienţă şi o oarecare prestanţă pentru că trebuie să participe la întâlniri la nivel înalt cu institu­ţiile de reglementare din străinătate", a comentat Bogdan Andriescu, preşedintele UNSICAR, asociaţia profesională a brokerilor de asigurare.

Noul preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a ocupat din 2006 postul de vicepreşedinte al CSA, iar săptămâna trecută fusese reconfirmat pentru încă un mandat în această poziţie de comisiile reunite de buget-finanţe.

Buzoianu a fost vreme de două decenii ofiţer de poliţie în Ministerul de Interne Absolvent de ASE în 1971, Buzoianu a lucrat câţiva ani ca economist, după care a intrat în Ministerul de Interne.

Din 1976, timp de 4 ani, el a fost ofiţer de poliţie economică la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, fiind apoi promovat ca şef birou în cadrul aceleiaşi instituţii. După ce în 1987 a trecut la Regionala CFR Constanţa, ca şef serviciu poliţie transporturi, Buzoianu a revenit la IPJ Constanţa după Revoluţie, în 1992, ca director-inspector-şef.

Doi ani mai târziu el a fost numit director general la Direcţia Generală de Paşapoarte, Poliţie de Frontieră şi Străini. În 1997 este trecut în rezervă, iar peste un an este angajat la Omniasig, pe postul de consilier al directorului general de atunci, Constantin Toma.

După ce Buzoianu a fost acceptat de comisiile de specialitate ca preşedinte al CSA, pentru poziţia de vicepreşedinte pentru care fusese acceptat săptămâna trecută s-a înscris Cornel Coca Constantinescu, director general la MKB Romexterra Leasing din 2007 şi doctor în ştiinţe economice la ASE. El a fost susţinut, de asemenea, de PDL.

Săptămâna trecută comisiile de specialitate au acceptat propunerea PSD pentru poziţiile de membru şi vicepreşedinte al CSA, Tudor Baltă, a lui Doru Claudian Frunzulică, propus de UNPR pentru a fi membru în CSA. Şi aceste candidaturi au fost validate aseară de plenul Parlamentului. Alexe Gavrilă a fost votat în unanimitate în funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Naţionale de Valori Mobiliare (CNVM).

Parlamentul a trebuit să se pronunţe asupra noilor membri ai CSA după ce în iunie a expirat mandatul a patru membri ai CSA din totalul de şapte, respectiv Angela Toncescu (preşedinte), Tudor Baltă (vice­pre­şedinte), Constantin Buzoianu (vicepre­şedinte) şi Corneliu Moldovan (membru).