IBM doreşte crearea unui parc tehnologic la Târgu Mureş, spune ministrul Transporturilor Anca Boagiu. "Discuţia se poartă de la sfârşitul anului trecut". VIDEO

Autor: Miruna Badea 02.10.2011



Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat, duminică, la PRO TV, că IBM a anunţat decizia de a investi într-un parc tehnologic la Târgu Mureş, discuţiile purtându-se încă de anul trecut şi având loc deja un schimb de terenuri pentru crearea infrastructurii necesare, conform Mediafax.

Boagiu a făcut aceste declaraţii în contextul unei întrebări referitoare la faptul că autorităţile române anunţă noi investitori străini însă numele lor sunt ţinute secret.

Boagiu despre retragerea Nokia din România: O decizie managerială pe care n-ai cum s-o opreşti

"Nu există secrete. Eu vă dau un exemplu pe care îl cunosc foarte bine. De exemplu la Târgu Mureş, şi-a anunţat IBM dorinţa de a crea un parc tehnologic. Este o discuţie care se poartă de la sfârşitul anului trecut", a explicat Boagiu.

Ea a spus că a avut loc un schimb de terenuri anume pentru a oferi infrastructura necesară companiei IBM.

"Ştiu foarte bine pentru că noi susţinem această investiţie făcând un schimb de terenuri pentru a crea, pentru a oferi infrastructura necesară pentru a veni investitorul străin", a spus Boagiu.

Ea nu a oferit detalii financiare şi nici un termen de începere a proiectului, însă a adăugat că mai sunt şi alţi investitori interesaţi de România.

Recent, ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Valerian Vreme, declara că ministerul lucrează la o schemă de ajutoare de stat pentru companiile care vor să dezvolte în România afaceri în domeniul IT&C, printre beneficiarii acesteia urmând să se numere IBM, Oracle, Dell şi Ericsson.

"Centrul în care IBM ar putea angaja 3.000 de salariaţi este diferit de proiectul din Târgu Mureş", spunea Vreme la mijlocul lunii septembrie.

La finele anului trecut, ministrul Vreme a anunţat că, la Târgu Mureş, ar putea fi înfiinţat un centru de cercetare al IBM, în care va fi instalat un "supercomputer" la care va fi conectată întreaga zonă balcanică.

Subsidiara locală a IBM, cel mai mare furnizor internaţional de servicii IT, are două centre în România, respectiv Global Procurement Services Group Romania Remote Delivery Center şi Application Services Global Delivery Center Eastern Europe, ambele fiind situate în Bucureşti.

Înfiinţată în 1995, IBM România a consemnat anul trecut o cifră de afaceri de 227,02 milioane de lei (53,4 milioane euro), de la 216,6 milioane de lei în 2009, şi avea peste 660 de angajaţi.