Dexia, prima bancă europeană care capitulează în faţa crizei

Autor: Bogdan Cojocaru 06.10.2011

La mai puţin de trei luni după ce Dexia a primit certificatul de sănătate de la UE deoarece a trecut tes­tele de stres, banca va fi salvată din nou de guvernele euro­pene care vor să pre­vi­nă ca inima zonei euro să fie lovită de criza datoriilor suverane.

Guvernatorul băncii centrale franceze şi ministerul francez de finanţe au anunţat că banca frenco-belgiană va fi restructurată în următoarele zile, iar efectele acestei măsuri asupra finanţelor publice şi sectorului bancar vor fi limitate, scrie The Wall Street Journal. Dexia a devenit astfel primul grup financiar european care necesită un "bailout" din fonduri publice în urma crizei datoriilor de stat.

"Cred că joi se va ajunge la o soluţie. Nu se poate nega că Dexia poate rămâne în stadiul actual. Banca a fost afecată de un management foarte prost şi de un model de afaceri cu necesităţi mari de lichiditate", a declarat ministrul francez al finan­ţelor François Baroin la postul de radio RTL.

Oficialul a menţionat că soluţia în privinţa Dexia va implica bănci franceze controlate de stat, care vor prelua operaţiunile de creditare municipală ale instituţiei de credit, potrivit AP.

Guvernul francez este presat tot mai intens să salveze Dexia deoarece banca este unul dintre cei mai mari creditori pentru oraşe şi comune. Acţiunile băncii au revenit miercuri pe creştere după un declin sever luni şi marţi. Marţi titlurile au scăzut cu până la 40%.

Franţa şi Belgia au promis că vor garanta depozitele con­sti­tuite la Dexia ca răspuns la scăderea cotaţiilor acţiu­ni­lor. De asemenea, guvernul belgian a aprobat crearea unei struc­turi de tipul "bad bank" care să administreze activele riscante ale băncii. Dexia, care a primit un ajutor de stat de şase miliarde euro în timpul crizei financiare din 2008-2009.