Turcii de la Prolemn şi-au dublat profitul. Compania spune că a redus cheltuielile pentru produsul principal Doorpan, feţe de uşi

Autor: Laurentiu Cotu 07.10.2011

Producătorul Prolemn din Reghin, controlat de firma Kastamonu Entegre, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul prelucrării lemnului din Turcia, a obţinut anul trecut un câştig net de peste 12,7 mil. lei (3 mil. euro), nivel dublu faţă de profitul consemnat în anul precedent.

Cifra de afaceri a Prolemn a ajuns anul trecut la 158 mil. lei (37,6 mil. euro), nivel apropiat de cel înregistrat în anul anterior. Compania şi-a bugetat pentru acest an afaceri totale de 170 mil. lei (peste 40 mil. euro), mai mult cu 7% faţă 2010.

Vânzările Prolemn vor fi susţinute în acest an de creşterea cererii pentru feţele de uşi Doorpan, conform unor informaţii anterioare furnizate de companie. Reprezentanţii companiei au spus că politica de reducere a cheltuielilor a făcut ca produsul principal Doorpan (feţe de uşi) să fie fabricat la costuri mai mici.

Conducerea companiei mizează în acest an pe o creştere semnificativă a vânzărilor la intern, susţinută de o revigorare a pieţei locale. Până la finele acestui an, conducerea Prolemn intenţionează finalizarea unei investiţii de 50-60 mil. euro într-o linie de producţie a PAL-ului (plăci aglomerate folosite în industria mobilei şi a construcţiilor), urmând ca apoi să fie instalată şi o linie de producţie MDF (placaj cu densitate medie).

Investiţia este susţinută în proporţie de 40-50% din fonduri proprii, iar restul din credite bancare şi leasing. Capacitatea maximă zilnică a noii fabrici de PAL va fi de 2.000 de metri cubi. Oficialii Prolemn spun că investiţia va continua anul viitor, prin punerea în funcţiune a liniei de producţie MDF (placaj cu densitate medie), proiect care necesită încă aproximativ 40 mil. euro.

Totodată, investiţiile planificate vor duce la creşterea numărului de angajaţi la circa 1.000 de persoane în 2013, dublu faţă de anul trecut. Conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice, Prolemn avea anul trecut un număr mediu de 478 de angajaţi. În prezent, la Reghin, Prolemn produce în principal feţe de uşi, care merg aproape în totalitate la export. Ponderea exportului reprezintă circa 90% din totalul cifrei de afaceri Prolemn. Partenerii de afaceri ai companiei sunt din Grecia, Turcia, Bulgaria, Rusia, dar şi din alte ţări din Europa şi Asia.