Cinci scenarii pentru criza din zona euro făcute de britanicii de la RBS

Autor: Alexandru Stefan Matei 11.10.2011

Analiştii de la banca britanică Royal Bank of Scotland au realizat cinci posibile scenarii privind ceea ce se va întâmpla în zona euro până la sfârşitul anului, scrie Business Insider. Cele mai probabile evenimente în ochii lor sunt defaultul Greciei, recapitalizarea băncilor şi continuarea de achiziţii de obligaţiuni de către BCE.

Scenariul 1 (35% şanse): Grecia intră în faliment până în decembrie, Portugalia şi Irlanda sunt afectate din nou de valul de contagiune, Spania, Italia şi Franţa vor avea de asemenea de suferit. Fondul de urgenţă EFSF va fi majorat până la 1.000 de miliarde de euro (de la 440 mld. euro în prezent). BCE va cumpăra în continuare obligaţiuni pentru a ţine pe linia de plutire sectorul bancar. EFSF va ajuta la recapitalizarea băncilor şi va ajuta ţările cu probleme. Nicio ţară nu va ieşi însă din zona euro.

Scenariul 2 (20% şanse): Grecia nu va intra în default deşi nu poate atinge ţintele impuse de creditorii internaţionali, dar Europa îşi arată încă o dată solidaritatea. Portugalia şi Irlanda vor primi fonduri suplimentare, Italia va reuşi să recâştige încrederea pieţelor cu ajutorul măsurilor de austeritate, dar va reuşi să evite recesiunea. Economiile din zona euro vor avea o creştere anemică.

Scenariul 3 (5% şanse): Politica de tip "şoc şi groază" va avea succes. Sectorul bancar va fi recapitalizat, datoriile ţărilor de la periferia zonei euro vor suferi un writedown (reducerea valorii contabile) de 50%, iar BCE va demara un program de relaxare cantitativă (după modelul băncii centrale americane care a cumpărat datorii de stat) pentru a limita efectele negative.

Scenariul 4 (30% şanse): Grecia intră în default până în decembrie, Portugalia şi Irlanda sunt iar afectate, la fel ca şi Spania, Italia şi Franţa. Puterea de împrumut a fondului EFSF nu este majorat pentru că unele ţări se tem să nu îşi piardă ratingul AAA. Greul pică pe BCE, care va fi nevoită să cumpere obligaţiuni de stat, generând astfel o criză politică majoră şi crescând riscul de spargere a zonei euro.

Scenariul 5 (10% şanse): Grecia intră în default până în decembrie, Portugalia, Irlanda, Spania, Italia şi Franţa sunt atinse de criză. Puterea de împrumut a fondului EFSF nu este majorat pentru că unele ţări se tem să nu îşi piardă ratingul AAA. Greul pică pe BCE, care va fi nevoită să cumpere obligaţiuni de stat, generând astfel o criză politică majoră şi crescând riscul de spargere a zonei euro. Comisia Europeană salvează situaţia prin introducerea obligaţiunilor comune care corespund din punct de vedere legal şi al cerinţelor politicienilor.