Cine este Claudia Nemat, managerul Deutsche Telekom care va decide planurile pentru România

Autor: Adrian Seceleanu 12.10.2011

După o carieră de 17 ani în compania de consultanţă McKinsey, Claudia Nemat este şefa pentru operaţiunile din Europa ale Deutsche Telekom.



Claudia Nemat, 43 de ani, un absolvent de fizică al Universităţii din Köln - care a şi predat pentru scurt timp la catedra de matematică, dar apoi şi-a construit cariera în compania de consultanţă McKinsey - unde a ajuns director pentru sectorul high-tech din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa - este managerul care va analiza ce opţiuni are grupul Deutsche Telekom cu investiţiile făcute prin grupul OTE în ţări ca România şi va propune în primăvara anului viitor şi un plan de acţiune.

Ea va face aceste analize în calitate de membru în boardul Deutsche Telekom, unde a intrat în această lună ca înlocuitor al lui Guido Kerkhoff - fostul responsabil pentru Europa în cadrul grupului german.

Cine este fizicianul care va trebui să analizeze "fenomenul" România - o piaţă telecom în care lupta dură pentru clienţi între cinci mari grupuri a dus la construcţia unei infrastructuri (în multe cazuri) de o mai bună calitate decât în Occident, dar la preţuri care dau frisoane directorilor financiari? Nu este în niciun caz un novice în industrie.

Este adevărat că Deutsche Telekom s-a angajat să aibă în top management un anume procent de manager femei, însă Claudia Nemat vine în boardul DT cu o experienţă de 17 ani la McKinsey, unde a răspuns de segmentul high-tech. Ea a avut o ascensiune puternică în cadrul firmei de consultanţă: în anul 2000 era partener, iar în anul 2007 era director.

Era deja o persoană familiară pentru managerii din boardul Deutsche Telekom. Un an mai târziu, devenea consilier pentru noul CEO al gigantului telecom german, Rene Obermann, alături de care a lucrat la strategia "Focus, fix and grow", un program de austeritate, care a adus în particular o restructurare radicală a operaţiunilor din Germania.

La ce să se aştepte top managementul Romtelecom şi Cosmote în cadrul viitoarelor întâlniri cu noul "şef" din Germania? Este "fermă, clară şi o femeie cu o inteligenţă emoţională puternică", potrivit Financial Times Deutschland. "Ascultă atent, îşi formează o opinie şi apoi o expune", o descriu foştii colegi. "Râde des şi cu plăcere, şi se înţelege bine cu colegii", conform aceleiaşi surse.

Nemţii pregătesc ghilotina cheltuielilor la grupul OTE. România mai aşteaptă până în primăvara 2012

Claudia Nemat se va integra foarte bine în structura de lideri a Deutsche Telekom: la fel ca şi directorul executiv Rene Obermann şi directorul financiar Tim Hottges - ambii părinţi, în vârstă de mai puţin de 50 de ani, şi alergători pasionaţi, notează Financial Times Deutschland. Nemat are doi copii şi astfel este un model de manager femeie care are şi familie şi o carieră de succes. În timpul liber aleargă şi practică power yoga. Soţul ei este director la o clinică de chirurgie.

Claudia Nemat abia a făcut prima sa vizită la Atena în calitate de membru în boardul DT şi nu a ajuns încă, din datele obţinute de ZF, în România - una dintre ţările de care ea va răspunde. Însă acest lucru s-ar putea întâmpla în curând în condiţiile în care ea, potrivit Bloomberg, ar putea veni cu o strategie pentru aceste pieţe în primăvara anului viitor.

Care este contextul în care va fi realizată analiza? Grupul Deutsche Telekom, care a investit peste 4 mld. euro în grupul elen OTE începând cu 2008, va cere OTE - care este prezent şi în România prin Romtelecom şi Cosmote, să taie şi mai puternic cheltuielile în condiţiile în care în Grecia economia va intra în al patrulea an de recesiune, iar consumatorii sunt foarte atenţi la costuri.

De când grupul german a cumpărat acţiuni la OTE, acţiunile grupului elen au scăzut cu 84% pe bursă, iar DT trebuie să-şi recupereze cumva o parte din investiţia de câteva miliarde de euro.

După o primă săptămână petrecută la Atena Claudia Nemat a declarat că "e nerăbdătoare" să "dezvolte activele" de la OTE. Analiştii spun că ea va fi forţată să ceară noi reduceri de salarii şi vânzări de active la OTE. Pe lista activelor ce ar putea fi vândute sunt divizia de comunicaţii prin satelit Hellas Sat (folosită la furnizarea serviciului de televiziune prin satelit Dolce din România) şi acţiunile de la Telecom Serbia.

Grupul elen OTE are datorii de 3,3 mld. euro, care sunt scadente în 2013.

"Deutsche Telekom trebuie să amplifice eforturile de reducere ale costurilor", a declarat Alexandre Iatrides, analist la Oddo & Cie din Paris, conform Bloomberg. "Nimeni nu o să cumpere OTE acum, având în vedere contextul economic din Grecia", a declarat Dimitri Kallianotis, analist din Londra al Citigroup. "Deutsche Telekom trebuie să îşi recunoască pierderile din Grecia, dar nu ar fi rezonabil să lase OTE să facă ce vrea cu cheltuielile".

Grupul elen OTE deţine în România companiile Romtelecom şi Cosmote, care, împreună sunt cel mai mare grup telecom de pe piaţă, cu un business de peste 1,2 mld. euro.