Scrisoarea celor 96: Foşti şefi de state şi de guverne europeni, lideri politici preşedinţi de companii şi economişti cer întărâirea zonei euro. Printre ei, fostul ministru de finanţe Daniel Dăianu

Autor: Bogdan Cojocaru 13.10.2011
Într-un val de reacţii fără precedent de la declanşarea crizei datoriilor, foşti şefi de state şi de guverne europene, economişti, politicieni şi şefi de companii au cerut zonei euro să găsească o soluţie urgentă problemelor care riscă să degenereze într-o criză de genul Lehman Brothers în Europa sau, mai rău, să distrugă sistemul financiar global.


Într-o scrisoare deschisă postată pe pagina de internet a Financial Times, miliardarul George Soros şi alţi 95 de semnatari printre care fostul ministru român de finanaţe Daniel Dăianu au făcut apel la liderii din zona euro să coopereze şi să se grăbească cu găsirea unei strategii pentru a scoate uniunea monetară din criză.

"Criza din zona euro are nevoie de o soluţie. Acum. Actualele măsuri reprezintă prea puţin, vin prea târziu şi precipită turbulenţele financiare globale. Moneda euro nu este nici pe departe perfectă, ceea ce a fost evidenţiat de criză. Răspunsul constă însă în a repara defectele şi nu de a permite problemelor să submineze şi, poate, să distrugă sistemul financiar global", se arată în scrisoare.

Europenii sunt îngrijoraţi

Semnatarii, care se prezintă ca "noi, europenii îngrijoraţi", cer guvernelor din zona euro să accepte că este nevoie de un acord prin care să se înfiinţeze o Trezorerie comună care să atragă fonduri pentru întreaga zonă euro şi să se asigure că statele membre respectă disciplina fiscală, îmbună­tăţirea supravegherii comune, reglemen­tarea şi asigurarea depozitelor în uniunea monetară şi dezvoltarea unei strategii care să genereze atât convergenţă la nivel economic, cât şi creştere, fără de care nu poate fi rezolvată problema datoriilor.

"Europenii îngrijoraţi" subliniază că în timp ce un acord angajant este negociat şi ratificat, guvernele din zona euro trebuie să ofere FESF şi Băncii Centrale Europene puterea de a coopera pentru a aduce criza sub control. Aceste instituţii ar putea garanta şi ulterior recapitaliza sistemul bancar, permiţând statelor membre să-şi refinanţeze datoriile în limite convenite aproape fără costuri, prin emiterea de titluri de trezorerie care ar putea ulterior primi un nou discount din partea BCE.

"Cerem legiuitorilor din zona euro să accepte că euro are nevoie de o soluţie europeană. Insistenţa pe soluţii naţionale nu poate duce decât la dezintegrare", se mai arată în scrisoare.

Printre semnatari se numără fostul preşedinte al Finlandei Martti Ahtisaari, vicepreşedintele Senatului italian, Emma Bonino, preşedintele consiliului director al companiei Coca-Cola Hellenic, George David, fostul vicecancelar german şi ministru de externe Joschka Fischer, fostul secretar general al NATO Javier Solana şi Anthony Giddens, profesor la London School of Economics.

Ungaria prezice un Lehman Brothers II

Separat, premierul Ungariei Viktor Orban a avertizat că o criză de genul prăbuşirii băncii americane Lehman Brothers va lovi probabil Europa în această toamnă din cauza unui mix toxic de şocuri economice.

"Pândeşte un pericol serios ca turbulenţele financiare din SUA din 2008 să se repete în zona euro. Zona euro se confruntă cu presiuni mari din două părţi, pe de o parte din cauza datoriei publice mari, iar pe de alta există atacuri serioase asupra sistemului bancar european", a declarat Orban.

El a notat că finanţarea devine tot mai scumpă în Europa şi a indicat că încetinirea economiei chineze, activitatea economică slabă din SUA şi nevoia de racapitalizare a băncilor se numără printre provocările pe care lumea va trebui să le depăşească.

Daniel Dăianu: Situaţia este urgentisimă

"Un aspect pregnant al scrisorii este legat de moment, deoarece situaţia este urgentisimă. Pericolul constă în deşirarea zonei euro. Au fost încercări, dar care în loc să se concentreze pe viciile de construcţie ale uniunii monetare s-au concentrat pe soluţii locale", spune Daniel Dăianu. El atrage atenţia că în eforturile de a îngrădi criza, liderii din zona euro au omis un aspect esenţial, anume că este o criză a sectorului bancar.

Daniel Dăianu subliniază, de asemenea, că actuala criză nu are la bază datoriile suverane, ci arhitectura defectuoasă a uniunii monetare. "Nicio uniune monetară nu a rezistat fără un buget federal", spune el, făcând referire la cererea semnatarilor scrisorii pentru crearea unei Trezorerii comune.

Daniel Dăianu mai punctează un element important al scrisorii, insistenţa ca soluţia găsită crizei să fie una la nivel european. "Încercările de a rezolva pe compartimente nu au şanse de izbândă", a mai spus fostul ministru de finanţe.

Geithner: Europenii trebuie să facă mai mult pentru a depăşi criza

Secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner a avertizat că pentru a rezolva criza datoriilor suverane liderii europeni ar trebui să facă mai mult decât să recapitalizeze băncile, scrie Bloomberg.

"Liderii europeni trebuie să se asigure că marile economii europene care se află sub presiune se pot împrumuta la rate accesibile. Ei recunosc că este nevoie de mai mult decât ce au făcut până acum", a afirmat Geithner. El a adăugat că "europenii recunosc" că au nevoie de un răspuns "mult mai puternic" pentru a-şi atinge obiectivele, care să stimuleze reformele şi să asigure în acelaşi timp "suficient oxigen" pentru ca statele europene să supravieţuiască.

Totodată, Geithner a afirmat că situaţia din zona euro afectează economia americană, iar Statele Unite vor face "tot ce le stă în putere" pentru a se asigura că ţările europene reacţionează suficient de "agresiv". Paul Comşa