Două dintr-o lovitură: Schema care le dă investitorilor în energie verde 10 mld. euro până în 2020 şi al treilea proiect de restructurare al coloşilor energetici, aprobate de Guvern

Autor: Roxana Petrescu 14.10.2011

Două dintre proiectele majore care vor reconfigura sistemul energetic au fost aprobate ieri de Guvern: schema de sprijin pentru energia regenerabilă, prin care până în 2020 investitorii vor primi subvenţii de 10 mld. euro, şi cel de-al treilea plan de reorganizare a sistemului energetic.

Astfel, statul român a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care cresc semnificativ subvenţiile pentru energia regenerabilă, după ce în ultimul an lobby-ul făcut de cele mai mari grupuri energetice cu interese în acest domeniu s-a intensificat vizibil.

Renunţarea la înfiinţarea celor doi giganţi energetici, Electra şi Hidroenergetica, despre care se vorbeşte de doi ani de zile, a venit după ce rând pe rând companii străine precum Enel, CEZ sau E.ON au criticat această iniţiativă a guvernului.

Toate aceste companii au o structură de holding incluzând producţia de energie nucleară, hidro şi pe cărbuni, anvergura lor permiţându-le dezvoltarea în străinătate şi intrarea în România.

Prin cei doi campioni pe care ar fi vrut să-i organizeze România, ar fi apărut o competiţie pentru aceste companii. În sprijinul firmelor străine care nu au vrut competitori puternici în România au venit FMI, Banca Mondială şi Fondul Proprietatea.