Germania apasă pedala de acceleraţie pentru ca Europa să ajungă la o uniune fiscală

Autor: Paul Comşa 14.10.2011

Germania îi îndeamnă pe partenerii europeni să modifice tratatele fundamentale ale UE în următorii doi ani pentru a face noi paşi în direcţia integrării zonei euro şi consolidării disciplinei bugetare, potrivit ministrului german de externe Guido Westerwelle, citat de Financial Times.

"Avem nevoie de modificarea tratatelor pentru a depăşi deficienţele de construcţie ale UE. Trebuie să transformăm Europa într-o uniune de stabilitate economică. Fiecare stat care va încălca regulile trebuie să ştie că pe viitor va fi sancţionat nu doar pe hârtie, ci şi în practică", apreciază oficialul german.

Noua convenţie europeană ar putea extinde atribuţiile Curţii Europene de Justiţie (CEJ) pentru a impune disciplina bugetară în statele europene şi ar putea numi un "comisar pentru stabilitate" pentru euro, a dezvăluit Westerwelle.

Afirmaţiile ministrului evidenţiază o dezbatere care a început deja în Germania cu privire la nevoia unei uniuni fiscale mai strânse pentru a consacra euro ca monedă unică europeană şi pentru a desăvârşi uniunea monetară. Berlinul

i-ar putea convinge pe ceilalţi membri europeni să vină cu propuneri de modificare a legilor fundamentale anul viitor, iar rezultatele deliberărilor ar putea fi concretizate la mijlocul lui 2013 când mecanismul permanent de stabilitate financiară al zonei euro de 500 mld. euro va intra în vigoare.

Cancelarul Angela Merkel şi ministrul de finanţe german Wolfgang Schauble au vorbit amândoi despre nevoia de a aduce amendamente la legile fundamentale ale UE pentru a susţine euro. Planul ar putea întâmpina însă rezistenţă din partea celorlalte state membre care nu sunt de acord cu transferul suveranităţii bugetare către Bruxelles.

"Dacă anumite state nu vor să participe la procesul de elaborare a tratatelor, o altă cale ar fi încheierea unui acord interguvernamental şi apoi transferul prevederilor din acord în tratate", a afirmat ministrul de externe german.

Oficialul s-ar putea referi la Marea Britanie, Polonia, Suedia şi Danemarca, state care nu sunt încă membre ale zonei euro, notează FT.

Pe de altă parte, ideea ajungerii la o uniune fiscală capătă tot mai mulţi susţinători şi în afara Germaniei. Laureaţii Premiului Nobel pentru economie din acest an Thomas Sargent şi Christopher Sims au recomandat guvernelor din zona euro să se îndrepte către o uniune fiscală dacă vor ca moneda unică să supravieţuiască. Totodată, fostul premier al Belgiei şi liderul liberalilor din Parlamentul European Guy Verhofstadt a declarat recent pentru The Guardian că pieţele vor "o uniune fiscală europeană, o uniune economică, o uniune politică".