Comisia Europeană vrea un fond de bailout pentru zona euro de 2.000 de miliarde de euro

Autor: Bogdan Cojocaru 14.10.2011

Oficialii Comisiei Europene exa­minează modalităţi de a majora fondul de bailout al zonei euro, Fondul Euro­pean de Stabilitate Financiară, aproape de cele 2.000 mld. euro cerute de SUA şi Marea Britanie fără a cond­iţiona creş­terea de ratificare din partea sta­telor din zona euro.

Planurile fac parte din strategia CE, prezentată de preşedintele instituţiei Jose Manuel Barroso, pentru a asigura stabilitatea şi creşterea economică în Europa, scrie The Guardian.

Planurile Comisiei Europene pre­văd, de asemenea, ca succesorul perma­nent al FESF, Mecanismul European de Stabilitate Financiară, să fie instalat cu un an mai devreme, la mijlocul lui 2012. Franţa consideră că fondul ar trebui transformat în bancă pentru a i se putea astfel creşte capacitatea finan­ciară, scrie Reuters.

Fondul a fost înfiinţat în mai 2010 după ce Grecia a fost nevoită să ceară aju­tor financiar extern. La acea pe­rioadă avea la bază garanţii de 440 mld. euro şi o capacitate de creditare de 250 mld. euro, prea mică pentru a face faţă potenţialelor pericole. În martie, capa­citatea a fost majorată la 440 mld. euro, iar garanţiile la 726 mld. euro. Cu spectrul căderii financiare a Italiei şi a altor state vulnerabile din zona euro, pieţele şi unii lideri europeni fac pre­siuni pentru creşterea puterii de foc a FESF, idee respinsă cu tărie de Ger­mania. În vara acestui an liderii euro­peni au stabilit înzestrarea facilităţii cu puteri mai mari, printre care aceea de a recapitaliza băncile şi de a achiziţiona obliga­ţiuni de pe pieţe. Acti­varea noilor atribuţii a fost condiţi­o­nată de apro­ba­rea de către gu­verne. Ultimul obstacol în calea activării, Slovacia, a fost înlă­turat atunci când guvernul şi-a asigurat sprijinul politicenilor pentru ratificare, după ce adoptarea a fost respinsă marţi.

Autoritatea Bancară Europeană a cerut europenilor să ia în consi­derare posi­bilitatea ca FESF să reducă presiu­nile cu care se confruntă finanţele gu­ver­­nelor naţionale prin garantarea di­rectă a datoriilor bancare la nivel euro­pean, potrivit publicaţiei irlandeze The Post.

Practic, FESF ar curăţa portofoliile băn­cilor de obligaţiunile problematice pentru a înlătura temerile pieţelor pri­vind efectul nociv al datoriilor suvera­ne. În cele din urmă, eventualele pier­deri care rezultă din restructurarea datoriilor vor fi suportate de statele care contri­buie la FESF şi implicit de contribuabili.