Bilanţul SIF-urilor la 9 luni: Fondul Proprietatea şi Transilvania, cele mai profitabile, Moldova şi Oltenia, în revenire, Muntenia, cu profit la minim

Autor: Roxana Pricop 17.10.2011

Fondul Proprietatea (FP), susţinut de încasările de dividende de la companiile din portofoliu, şi SIF Transilvania (SIF3), sprijinită de vânzările de acţiuni, ocupă primele poziţii în topul profitabilităţii pentru primele nouă luni din an.

La extrema opusă se situează SIF Ba­nat-Cri­şana (SIF1) cu un profit de 20 mil. lei şi SIF Muntenia (SIF4) cu un câştig de 13 mil. lei în primele trei trimestre.

Primele nouă luni din an nu au fost deloc uşoare pentru Fondul Proprietatea şi cele cinci SIF-uri, toate raportând scăderi ale activelor nete şi o adâncire a discountului la care acţiunile acestora se tranzacţionează pe bursă în raport cu activul net.

În primele nouă luni din an, indicele BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti, a pierdut 17,87%, deprecierea companiilor din sectorul energetic cuprinse în indicele BET-NG fiind şi mai mare, de minus 22,51%. Indicele SIF-urilor şi al Fondului Proprietatea a scăzut cu aproape 22% în intervalul 31 decembrie 2010 - 30 septembrie 2011.

Administrat de Franklin Templeton, Fondul Proprietatea ţine cap de afiş cu cel mai mare profit la nouă luni: 535,3 milioane de lei, alimentat în principal de încasările de dividende de la companiile din portofoliu.

După primele şase luni din an, Fondul raporta deja un profit record de 543,1 milioane de lei, astfel că în trimestrul al treilea Fondul a raportat o pierdere de 7,8 milioane de lei.

Demersul Guvernului de a strânge cât mai mulţi bani la buget prin obligarea companiilor de stat să distribuie 90% din profit sub formă de dividende i-a adus Fondului Proprietatea, care împarte acţionariatul cu statul român la marile companii de utilităţi, un profit peste estimări în acest an. Fondul a obţinut sub formă de dividende peste 150 mil. lei de la Romgaz şi Hidroelectrica, cele mai mari companii de stat pe care le are în portofoliu, care au anunţat profituri preliminare de peste 500 mil. lei pentru anul trecut.

De la Transgaz, cel mai mare transportator naţional de gaze, Fondul are de încasat peste 50 mil. lei. Fondul a continuat în septembrie să înregistreze dividende în contul de profit.

Activele FP au scăzut cu aproape 2%, până la o valoare de 14,616 miliarde de lei la finele lunii septembrie. Fondul are cea mai mare expunere pe segmentul "utilităţi electricitate: producţie" de 35,27% din activul net, "petrol & gaze" reprezintă 31,06% din activul net, "utilităţi electricitate & gaz: transport, distribuţie, furnizare" are o pondere de 19,18%, în timp ce participaţiile la bănci însumează 3,58% din activul fondului la finalul lunii septembrie.

SIF Transilvania (SIF3) a încheiat primele nouă luni din an cu profit record de 119 milioane de lei, de 3,7 ori mai mare decât rezultatul înregistrat în acelaşi interval al anului trecut. Societatea a încheiat luna septembrie cu active nete de 1,343 miliarde de lei, în scădere cu 10,8% faţă de începutul anului. SIF Transilvania a înregistrat cea mai mare depreciere a activelor din rândul SIF-urilor.

Pe locul al treilea se situează SIF Moldova (SIF2) cu un profit de 71,57 milioane de lei , sub câştigul de 94,2 milioane de lei din primele nouă luni din 2010. În luna septembrie, SIF Moldova a înregistrat un câştig de 5 milioane de lei. Societatea a înregistrat o scădere de 5,25% a activelor, până la 1,081 miliarde de lei.

SIF Oltenia (SIF5) a raportat un rezultat de 66,81 milioane de lei în primele nouă luni, în scădere cu 8,7% faţă de acelaşi interval al anului trecut. SIF Oltenia este cea mai mare dintre cele cinci SIF-uri cu active nete de 1,52 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% faţă de începutul anului.

SIF Banat-Crişana (SIF1) a încheiat primele nouă luni cu profit de 20,6 milioane de lei, raportând o depreciere de 5,32% a activelor. În septembrie, societatea a câştigat două milioane de lei.

SIF Muntenia (SIF4) a înregistrat cel mai mic profit, de 13,24 milioane de lei, la jumătate din valoarea câştigului înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut. Nivelul redus al profiturilor se explică prin pierderile de cca 10 milioane de lei înregistrate în luna septembrie. În primele opt luni din an, SIF4 a făcut un profit de aproape 24 milioane de lei. La finele lunii septembrie, SIF Muntenia avea active nete în valoare de 1,267 miliarde de lei, mai mici cu 10,26% faţă de începutul anului.

În raport cu activul net, acţiunile SIF Muntenia sunt cele mai ieftine, tranzacţionându-se cu un discount de 69,1%. Ieftine sunt şi acţiunile SIF Banat-Crişana care se tranzacţionează cu un discount de 68,85% faţă de activul net. Fondul Proprietatea se tranzacţionează la un discount de 58,5%.

Pentru fondurile închise de investiţii listate, aşa cum sunt SIF-urile şi FP, raportul dintre preţul de pe Bursă şi activul net este un indicator fundamental. Dacă raportul este negativ, adică fondul se tranzacţionează cu discount, este un semnal că investitorii se aşteaptă ca valoarea investiţiilor făcute de fond să scadă. Dacă este pozitiv, adică fondul se tranzacţionează cu primă, investitorii se aşteap­tă ca valoarea investiţiilor să crească şi deci sunt dispuşi să plătească "mai mult decât face fondul" pentru că sunt optimişti că îşi vor recupera banii.