Cât de sigure sunt cele mai vândute zece maşini din România?

Autor: Bogdan Alecu 19.10.2011

Dacia Logan

În echiparea standard modelul Logan comercializat pe piaţa locală are un singur airbag, pentru şofer şi nu dispune de sistem de avertizare acustică pentru cuplarea centurii de siguranţă. Singurul model Dacia echipat cu un astfel de sistem este SUV-ul Duster. La testele EuroNCAP din 2005, modelul Logan echipat cu două airbaguri şi ABS, a obţinut un punctaj de trei stele dintr-un total de cinci, singura parte a corpului protejată în totalitate fiind capul şoferului.

Skoda Octavia

Modelul compact al celor de la Skoda a obţinut un punctaj de patru stele la testele EuroNCAP în 2004, atunci când a fost lansată cea de-a doua generaţie, la vânzare fiind acum versiunea facelift a acestuia. În echiparea standard maşina dispune de ABS, două airbaguri frontale şi două laterale, centuri de siguranţă pretensionate şi chiar sistem de stabilitate ESP în funcţie de motorizare.

Renault Symbol

Singura maşină din top zece care nu a fost testată de EuroNCAP. Motivul? Aceasta nu este comercializată în Europa de Vest, ci numai pe pieţe precum România, Turcia sau Rusia, unde gradul de siguranşă nu este cel mai important argument când vine vorba de achiziţia unui autoturism. Ca şi Dacia Logan, Symbol are în echiparea standard un sigur airbag şi ABS. În momentul lansării francezii de la Renault nu au dorit să declare nimic în ceea ce priveşte gradul de siguranţă al sedanului.

Volkswagen Golf

Cel mai bine vândut Volkswagen a obţinut punctajul maxim de cinci stele la testele EuroNCAP din 2008. Echiparea de bază include şase airbaguri - două frontale, două laterale şi airbaguri cortină pentru cap. Potrivit EuroNCAP atât pasagerul cât şi şoferul nu vor avea nicio rană în cazul unui impact frontal la 64 km/h.

Opel Astra

Ca şi VW Golf, Astra a primit punctajum maxim de cinci stele la testele de siguranţă. Echiparea include airbaguri frontale şi laterale, nu însă şi airbaguri de tip cortină. Indiferent de versiune Astra dispune însă de sistem electronic de stabilitate ESP.

Volkswagen Polo

Noul VW Polo lansat în 2009 a primit punctajul maxim de cinci stele. Echiparea de serie include airbaguri frontale şi laterale, ABS şi sistem de asistare la urcarea unei pante.

Chevrolet Aveo

Noul Aveo lansat anul acesta vine să repare greşelile generaţiei anterioare. Dacă vechiul Aveo care a fost proiectat iniţial de coreenii de la Daewoo era printre cele mai nesigure maşini de pe şoselele Europei, primind numai o stea şi jumătate, noul Aveo a devenit printre cele mai sigure, cu un grad de protecţie de 95% ţi cinci stele din cinci. Echiparea de bază include ABS, airbaguri frontale, laterale şi tip cortină.

Volkswagen Passat

Ca şi celelalte modele Volkswagen, şi Passat deţine un scor de cinci stele din cinci în ceea ce priveşte siguranţa. Echiparea include şase airbaguri, din care două frontale, două laterale şi airbaguri de tip cortină.

Opel Corsa

Corsa, ca şi Astra, a obţinut punctajul de cinci stele la testele EuroNCAP, acesta fiind echipat în serie cu airbaguri frontale, laterale şi ABS. Spre deosebire de modelul de bază din România, cel testat la EuroNCAP dispunea şi de airbaguri cortină.

Ford Fiesta

Cel mai bine vândut Ford pe piaţa locală a obţinut cinci stele din cinci la testele EuroNCAP din 2008. Echiparea de bază include ABS şi două airbaguri frontale. Modelul testat la EuroNCAP era echipat cu întreaga gamă de airbaguri, de la cele frontale, laterale, de tip cortină la cel pentru genunchii şoferului. În România singura versiune cu toate aceste airbaguri este cea de top, Titanium.