Băncile sunt anchetate în scandalul privind manipularea Euribor

Autor: Andreea Mindrila 20.10.2011

Comisia Europeană a confiscat marţi documente ale mai multor bănci importante, marcând astfel extinderea la nivel mondial a anchetei de aplicare a legii în privinţa modului în care sunt stabilite ratele de dobândă cheie, potrivit unor persoane care cunosc această problemă, scrie Wall Street Journal.

Oficialii europeni examinează rata de dobândă Euribor (care este un indice de referinţă re­cunoscut internaţional), rata de dobândă pentru îm­prumuturile în euro la care băncile participante în zona monetară UE îşi acordă împrumuturi, spun surse care cunosc această situaţie. Euribor, stabilită de mai mult de 40 de bănci, este un indice de referinţă utilizat pentru a determina ratele de dobândă pentru valori de mii de miliarde de euro aferente creditelor exprimate în euro şi altor instrumente de creditare.

Examinarea Euribor este o ramificaţie a unei investigaţii mai ample în curs de desfăşurare de mai mult de un an realizată de procurorii şi autoriţăţile de reglementare din SUA, Europa şi Japonia. Investigaţia cercetează dacă băncile s-au înţeles pe ascuns pentru a manipula rata de dobândă Libor, care este mult mai utilizată în sistemul bancar. Libor influenţează costul a mii de miliarde de dolari acordate sub formă de credite şi produse derivate.

Stabilirea ratei Euribor este realizată de unele dintre cele mai importante bănci din Europa. O listă a companiilor financiare percheziţionate marţi de către Comisia Europeană nu a fost disponibilă. Dar printre companiile vizate au fost o bancă franceză importantă, precum şi una germană, spun surse care cunosc situaţia. Descin­derile coordonate au avut loc în Londra şi în alte oraşe europene, spun aceste surse.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat marţi să comenteze.

"A fost mai mult o vizită decât o descindere", a spus un executiv al unei bănci din Londra unde oficialii Comisiei Europene au apărut neanunţaţi. Aceştia au solicitat informaţii şi au fost însoţiţi în interior.

Oficialii Comisiei Europene au autoritatea să intre în sediul companiilor şi să confişte documente necesare anchetei de încălcare a legislaţiei în domeniul concurenţei.

Vizitele surpriză, cunoscute ca descinderile din zori, cel mai probabil sunt parte a efortului oficialilor europeni de a înţelege mai bine me­ca­nismul Euribor, potrivit persoanelor familiarizate cu această problemă.

Cedric Quemener, managerul EBF Euribor, grupul cu sediul în Bruxelles care administrează rata de dobândă Euribor, spune că această investigaţie nu-l îngrijorează, deoarece rata de dobândă Euribor este fundamentată pe baza informaţiilor colectate de la foarte multe bănci. Acest lucru face ca rata de dobândă de referinţă să fie mult mai greu de manipulat decât Libor, care este stabilită de 15 bănci, spune acesta.

"Nu mă tem", a spus marţi Quemener referindu-se la anchetă.

Ca parte a anchetei realizate la nivel mondial referitoare la stabilirea ratei Libor, oficialii americani au trimis citaţii mai multor bănci. Din anchetatorii americani fac parte Departamentul de Justiţie şi autorităţile de reglementare civile, iar investitorii au intentat aproximativ 20 de procese referitoare la presupusa manipulare a ratei de dobândă. Băncile luptă în aceste procese.

Oficialii japonezi examinează mecanismul de stabilire a Tibor, rata de dobândă interbancară la împrumuturi stabilită la Tokyo.

Ancheta Comisiei Europene a fodt demarată de unitatea antitrust, condusă de Joaquin Almunia.

Printre alte lucruri, anchetatorii cercetează dacă băncile au raportat cu exactitate costurile îndatorării.

Libor a îndeplinit rolul unui paratrăsnet pe tot parcursul crizei financiare, iar dovadă este că băncile se pare că au înţeles costurile îndatorării, probabil pentru a evita ...concurenţii şi investitorii care erau consideraţi mai riscanţi decât alte bănci.

Ancheta analizează şi dacă traderii au făcut speculaţii pe tranzacţiile futures cu valută şi dacă s-au înţeles pe ascuns cu departamentele de trezorerie ale băncilor pentru ca ratele de dobândă să evolueze într-un mod care ar fi permis ca pariurile să fie achitate, afirmă surse care cunosc detalii legate de anchetă.

În iulie, UBS a spus că i s-a acordat imunitate parţială în schimbul cooperării permanente cu anchetatorii. Banca elveţiană spune că a primit "clemenţă condiţionată sau imunitate condiţionată" din partea diviziei antitrust a Departamentului de Justiţie şi a altor autorităţi de reglementare în legătură cu participarea UBS la stabilirea ratelor de dobândă Libor şi Tibor.

Barclays a fost una dintre băncile care a menţionat în dosare anul acesta că se află sub investigaţie în privinţa anchetei pe tema Libor. Departamentul de Justiţie american şi alte autorităţi cercetează "observaţiile făcute de Barclays şi alte bănci" în stabilirea Libor, precizează banca într-un raport semestrial.

"Barclays cooperează în anchetele relevante şi informează permanent autorităţile de reglementare", spun reprezentanţii băncii.