Odiseea spaţială 2061/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 21.10.2011

Kassak Lajos

Poezii alese

Editura Paralela 45

Selecţie şi traducere diin limba maghiară de George Voleanov. Prefaţă de Farkas Jeno, care scrie "Toate mişcările istorice de avangardă din Ungaria se leagă de numele lui Kassak Lajos - poet, romancier, ziarist, pictor, tipograf, editor, considerat azi unul dintre cei mai importanţi poeţi maghiari ai secolului al XX-lea. Acest volum remarcabil - cuprinzând aproape o sută de poezii traduse de George Volceanov - va da publicului român posibilitatea de a intra în contact cu un poet de mare complexitate şi va aduce în atenţia cititorilor, pentru prima oară în limba română, poemul-epopee de mare amploare «Calul moare. Păsările îşi iau zborul», cel mai important document al avangardei maghiare, în care elementele cubismului, dadaismului, futurismului, constructivismului, expresionismului au darul de a compune un text al devenirii poetice, dar şi al resignării din cauza «eşecului istoriei», a războiului şi a căderii revoluţiei, în urma cărora s-a creat o situaţie in care poetul îşi caută locul".

Alyson Noel

Lună albastră

Editura RAO

O carte pentru iubitorii genului fantasy. Romanul este volumul al doilea din seria "Nemuritorii". Traducere din engleză de Ana-Maria Dima. Dornică să afle tot ce se poate despre noile ei talente ca Nemuritoare, Ever îl roagă pe iubitul ei, Damen, să o înveţe. Dar, pe măsură ce puterile ei sporesc, cele ale lui Damen slăbesc. În încercarea de a-l salva, Ever călătoreşte în altă dimensiune, cea magică a ţinutului verii, unde află secretele trecutului chinuit al lui Damen, pe care el i l-a ascuns mereu şi mai descoperă un text vechi în care este descris mecanismul de funcţionare a timpului.

Dean Koontz

Fără îndurare

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Olivia Birsăşteanu. Dean Koontz, născut în 1945, este un scriitor american cunoscut pentru romane de suspans, horror şi science fiction. Cărţile sale au fost traduse în treizeci şi opt de ţări şi s-au vândut în peste patru sute de milioane de exemplare. O situaţie de coşmar descrie şi romanul de faţă. Un scriitor este insultat de un critic important, în jurul căruia planează un mister. Când cei doi ar urma să se întâlnească, se petrece un accident după care urmează o cursă de supravieţuire. Cartea a fost considerată "un thriller ameţitor".

Arthur C. Clarke

2061: a treia odisee

Editura Nemira

Traducere din limba engleză de Radu Săndulescu. Arthur C. Clarke a devenit celebru cu prima sa Odisee spaţială, 2001, în 1969, după care s-a făcut şi un film nominalizat la Oscar, în regia lui Stanley Kubrick. Iniţial, scriitorul n-a intenţionat să continue seria, dar succesul enorm, planetar, l-a făcut să mai scrie alte două continuări. Cea de faţă este a doua, se petrece în anul 2061 şi este considerată cea mai bună din serie, cu intriga cea mai complexă, personaje foarte bine conturate şi mult mai reale decât cele de până acum. Acţiunea se desfăşoară în zone ale sistemului solar aflate la distanţe uriaşe între ele.

Petru Vaida

Proteu

Încercări de filosofie şi literatură

Editura Meronia

Volumul lui Petru Vaida reprezintă o culegere de articole, unele publicate (revizuite acum) în cei douăzeci de ani în care a lucrat la Institutul de Filosofie al Academiei, abordând, cum sugerează titlul, teme diverse. Sunt abordate probleme de filosofie, dar şi de literatură, teorie literară sau filologie. Verigă de legătură, estetica, strânge aici împreună nume ca D. Cantemir, G. Călinescu, Tudor Vianu, Petru Creţia, Milan Kundera etc.

Un spaţiu aparte îl ocupă, dintre studiile mai noi, cele consacrate deschiderii umaniste a lui Georg Lukács prin distanţarea de marxismul dogmatic sau filosofiei şi esteticii lui Theodor Adorno.

Augustin Cupşa

Profesorul Bumb şi macii suedezi

Editura Cartea românească

Augustin Cupşa a debutat în proză cu Perforatorii, roman care a devenit un reper al noii generaţii de prozatori. A urmat o serie de scenarii de film premiate şi ecranizate. Cu noul volum Profesorul Bumb şi macii suedezi autorul reuşeşte o nouă performanţă, de această dată în proza scurtă. Volumul a obţinut premiul Concursului de manuscrise al Editurii Cartea românească. Cuprinde cinci povestiri plasate într-un teritoriu tensionat, dominat de psihozele, fobiile, nevrozele şi impulsurile schizoide ale lumii contemporane, devoalate în registrul nu uşor de orchestrat al parabolei. În aparenţă texte ludice - scrise cu umor şi mustind de amănunte pitoreşti, adesea picante - povestirile trădează în subtext o abordare hipersensibilă a grotescului şi a absurdului existenţei cotidiene.