Templeton vrea să decidă singur când, cum şi cui vinde 10% din Petrom sau „perlele“ Hidroelectrica şi Romgaz

Autor: Roxana Pricop 24.10.2011

Grupul american Franklin Templeton, adminis­tra­torul Fondului Pro­prie­tatea (FP), le cere ac­ţio­narilor modificarea con­tractului de administrare în vederea extin­derii atribuţiilor sale de a hotărî sin­gur în privinţa participaţiilor din porto­foliul fondului, în limita a 20% din active.

Propunerea va fi supusă votului acţionarilor în cadrul AGA din 23 noiem­brie. Dacă va fi aprobată, Templeton ar putea decide singur în privinţa unor tranzacţii de până la 700 mil. euro pe an.

Şansele ca această propunere să ob­ţi­nă sprijinul acţionarilor sunt ridicate, având în vedere că cei mai mari acţionari ai fondului sunt acum fondurile străine de investiţii, în timp ce statul român mai controlează doar 5%. Franklin Temple­ton, care administrează de circa un an fondul, şi-a adus aproape acţionari puter­nici pentru a nu avea probleme în mo­men­tul în care statul român termină acţiu­nile, iar pe 23 noiembrie s-ar putea folosi de acest avantaj.

O firmă de investiţii controlată de fondul american de hedging Elliott Associates este cel mai mare acţionar instituţional al Fondului, cu 6,61% din capital, urmată de o firmă londoneză de investiţii, City of London Investment, care investeşte în fondurile proprii ale Franklin Templeton, este al doilea cel mai mare acţionar instituţional cu 5,85% din FP, potrivit celor mai recente raportări.

Georgia Palade van Dusen, una dintre nepoatele industriaşului interbelic Nicolae Malaxa, deţine 6,68% din acţiuni, fiind cel mai mare acţionar individual. Urmaşii lui Malaxa, care locuiesc la New York, sunt printre acţionarii care au susţinut prelua­rea managementului FP de către grupul american Franklin Templeton.

Prin aprobarea acestei propuneri, acţionarii FP ar da mână liberă adminis­tra­torului să decidă singur vânzarea a 10% din acţiunile Petrom sau a 10% din acţiunile Hidroelectrica, adică jumătate din totalul acţiunilor deţinute de fond la cele două companii, pe care le-a primit de la statul român la înfiinţare.

Administratorul nu ar putea vinde integral pachetele de acţiuni pe care le deţine la Petrom, cea mai mare com­panie românească, şi din Hidro­elec­trica, cel mai mare producător naţional de ener­gie, pentru că aceste pachete de acţiuni valorează mai mult de 20% din averea de 3,6 mld. euro a fondului. Templeton ar putea vinde însă inte­gral pachetele de câte 15% din Romgaz şi 10% din Nuclear­elec­tri­ca, a căror valoare este sub pragul de 20% din active.

Cum statul va ieşi în scurt timp din acţionariatul fondului, organizarea unei AGA pentru consultarea statului în pri­vin­ţa participaţiilor la companiile stra­te­gice va deveni în curând inutilă, însă analiştii apreciază că statul trebuie să îşi păstreze o serie de resorturi de control asu­pra acestor companii şi după ieşirea din acţionariatul fondului.

Acţiunile pe care FP le deţine la "per­le­le energetice" Hidroelectrica, Rom­gaz şi Nu­clearelectrica nu sunt listate pe nicio bur­să, deci inaccesibile investitorilor stră­ini, şi fac din Fondul Proprietatea unul din­tre cele mai atractive investiţii în regiune. Statul şi-a manifestat intenţia de a lista aceste companii la bursă însă până în prezent nu s-a materializat niciun demers.