Erste înregistrează în trimestrul trei pierderi de 1,5 mld. euro; reduce puternic portofoliul CDS

Autor: Marius Radu - Mediafax 28.10.2011

Erste a înregistrat o pierdere de 1,5 miliarde euro în trimestrul trei, faţă de un profit de 367 milioane euro în perioada similară din 2010, ca urmare a amortizării fondului comercial, constituirii de provizioane în Ungaria şi costurilor legate de modificarea portofoliului CDS la valoarea justă.

După primele nouă luni ale anului Erste a raportat o pierdere netă după plata intereselor minoritare de 973 milioane euro, faţă de un profit net de 633,8 milioane euro în perioada similară a anului precedent.

"În urma anunţului preliminar privind trimestrul al treilea din 2011, de pe 10 octombrie, au existat temeri privind portofoliul nostru CDS. Astfel, am reacţionat şi ne-am redus portofoliul de la 5,2 miliarde euro la finele lunii septembrie la 0,3 miliarde euro în prezent, fără un impact negativ la nivelul contului de profit şi pierdere", a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank, cu ocazia prezentării rezultatelor financiare pentru primele nouă luni din 2011.

Venitul net din dobânzi a crescut în primele nouă luni cu 0,9%, la 4,13 miliarde euro, iar încasările din taxe şi comisioane au scăzut cu 1,3%, la 1,35 miliarde euro.

Încasările nete din tranzacţionare, influenţate în mod negativ semnificativ de volatilitatea portofoliului CDS, s-au situat la 37,4 milioane euro, în scădere cu 87,1% comparativ cu cele înregistrate în primele nouă luni ale anului trecut.

Modificarea portofoliului CDS la valoarea justă a condus la diminuarea profitului operaţional cu 8,8%, de la 2,88 miliarde euro la 2,63 miliarde euro în primele nouă luni ale acestui an. Raportul cost/venit s-a situat la 52,4% la finele lunii septembrie, mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, de 49,9%.
Costurile de risc au crescut cu 17%, de la 1,58 miliarde euro în primele trei trimestre, la 1,86 miliarde euro, evoluţie determinată în mare parte de necesitatea constituirii de provizioane suplimentare în Ungaria.

Totalul activelor s-a majorat cu 5% în perioada ianuarie-septembrie, la 216,1 miliarde euro.

Capitalul propriu al Erste Group se situa la sfârşitul lunii septembrie la 11,9 miliarde euro, iar capitalul Core Tier 1 la 10,6 miliarde euro, în scădere faţă de nivelul de la finele lunii decembrie de 11 miliarde euro.