Volksbank a intrat sub controlul unui SRL austriac

Autor: Ciprian Botea 01.11.2011

Volksbank, a şasea bancă locală după ac­tive, a intrat la sfârşitul lunii trecute sub controlul unui vehicul austriac cu statut juridic de SRL, VBI Beteiligung GmbH, deţinut la rândul său de Österreichische Volksbanken (51%), DZ Bank (Germania) şi Banque Populaire (Franţa) - câte 24,5% din acţiuni.

Subsidiara locală a grupului austriac a fost deţinută până acum de Volksbank International (VBI), divizia care administra toate afacerile din Europa Centrală şi de Est ale Volksbank. VBI a fost preluată de ruşii de la Sberbank în această toamnă, dar subsidiara din România a rămas în afara tranzacţiei.

"Schimbarea la nivelul acţionariatului nu afectează în niciun fel operaţiunile băncii, care îşi va desfăşura activitatea în aceleaşi condiţii ca şi până acum", a declarat Johann Lurf, preşedintele Volksbank România.

Austriecii au decis să păstreze în portofoliu subsidiara locală, cea mai mare din cadrul VBI, şi să o repoziţioneze pe piaţă, urmând ca într-un interval de doi-trei ani să o vândă. Volksbank România a fost lovită puternic de creşterea portofoliului de credite neperformante în perioada crizei după ce în anii de boom s-a concentrat pe vânzarea de credite ipotecare din linii de finanţare de la Viena.

Decizia Volksbank de a transfera banca locală pe un vehicul special nu este singulară, în contextul în care cu doi ani în urmă grupul austriac Erste a interpus în relaţia sa de acţionar majoritar al BCR, cea mai mare bancă locală, două vehicule cu statut juridic de SRL înfiinţate în Austria - EGB Ceps Beteilungen GmbH şi EGB Ceps Holding GmbH, acesta din urmă fiind deţinătorul legal al pachetului majoritar de acţiuni BCR. Mişcarea a fost justificată în principal prin raţiuni fiscale.

BCR deţinea la jumătatea anului o cotă de piaţă de circa 20% şi se poziţiona pe primul loc în sistemul bancar, în timp ce Volksbank era a şasea bancă şi avea o cotă de piaţă de peste 6%. Două SRL-uri austriece au ajuns astfel să controleze circa un sfert din activele de 80 mld. euro din sistemul bancar.

Volksbank ajunsese în 2008 până pe poziţia a treia în clasamentul băncilor locale, dar portofoliul companiei s-a restrâns treptat în ultimii trei ani în contextul în care vân­zările de credite de retail au fost îngheţate. Banca şi-a relansat oferta de retail în această toamnă, mizând şi pe atragerea de fonduri de la clienţi.