Berlusconi este încolţit. Nici investitorii şi nici italienii nu îl mai vor

Autor: Alexandru Matei 02.11.2011

Primul-ministru italian Silvio Berlusconi se întâlneşte cu cabinetul său de miniştri pentru a discuta măsuri care să calmeze pieţele, după ce dobânzile obligaţiunilor italiene şi acţiunile băncilor au suferit scăderi importante.
Berlusconi, asupra căruia planează o presiune tot mai mare de a demisiona şi de a ceda puterea unui guvern de uniune naţională, s-a întâlnit cu consilierii săi şi o parte dintre miniştri înante de a participa la reuniunea guvernului, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.
Pe fondul agravării situaţiei Italiei pe pieţele financiare, Berlusconi este criticat din toate părţile din cauza manierei în care a controlat situaţia de criză.
Într-un gest rar întâlnit, preşedintele Giorgio Napolitano a emis un comunicat în care îi cere lui Berlusconi să adopte reforme fără întârziere, indicând că sondează susţirea pentru reforme a partidelor din afara guvernului de centru-dreapta.
Napolitano nu are dreptul de a îl demite pe Berlusconi atâta timp cât acesta are majoritatea în Parlament, dar dacă diviziunile vor creşte în cadrul coaliţiei şi vor provoca o criză, el poate numi o nouă administraţie.
Într-o declaraţie separată, una dintre cele mai mari confederaţii a mediului de afaceri i-a cerut premierului italian să acţioneze imediat sau "să sufere consecinţele", ceea ce indică gradul redus de încredere la care a ajuns Berlusconi, care este implicat în mai multe scandaluri şi procese.